Най-бързата ни лекоатлетка Ивет Лалова получи поредно признание за силните си изяви през 2019-а. Финалистката на 200 метра от световното първенство в Катар бе избрана за атлет №1 на Балканите. Тя печели приза на Балканските атлетически федерации за втори път след 2011 година.

Ивет, която стана седма на 200 м от шампионата на планетата и е двукратна балканска шампионка в Правец, получи отличието си от Слободан Бранкович, вицепрезидент на АБАФ и генерален секретар на Сръбската атлетическа федерация. 

При мъжете №1 е Амел Тука (Босна и Херцеговина), сребърен медалист на 800 м от световното в Доха. За него това е втори приз за №1 на Балканите след 2015-а. Тука бе награден от Добромир Карамаринов, президент на АБАФ и БФЛА, първи вицепрезидент на ЕА и член на Съвета на ИААФ.

Отличията за Изгряващи звезди на Балканите получиха българският талант Валентин Андреев (чук) и украинката Ярослава Махучих (скок на височина).

През 2019-а Андреев спечели злато от европейския младежки олимпийски фестивал в Баку. 17-годишният българин спечели две балкански титли на чук при юношите под 18 години (5 кг уред) и под 20 години (6 кг уред). Андреев оглави и световната ранглиста при юношите под 18 години, и коригира пет пъти националния рекорд при юношите под 20 години. Българинът получи наградата си от Фатих Чинтимар, вицепрезидент на АБАФ и президент на турската атлетическа федерация.

18-годишната Махучих спечели среброто в скока на височина на световното в Доха, като направи 2 поправки на световния рекорд за девойки - 202, 204 см. Тя е и европейска шампионка за девойки в Бурос.