Габриела Петрова бе избрана за лекоатлет №1 на България в 23-ата анкета на списание "Атлетика". Възпитаничката на треньора Атанас Атанасов за втори път печели класацията, след като през 2015-а бе определена за спортист и атлет на годината.

Петрова, която започва атлетическата си кариера в Харманли преди повече от 15 години, събра 237 точки от гласовете на експертите на специализираното издание. В крайното класиране се калкулира и един глас на феновете, който дадоха своя вот чрез "Фейсбук".

В годината, в която бяха отменени всички европейски и световни първенства, както и олимпийските игри в Токио поради пандемията от коронавирус, Петрова направи няколко престижни международни старта.

Снимка: Lap.bg

28-годишната българка завоюва две титли в хоризонталните скокове на балканския шампионат за мъже и жени в Клуж Напока, Румъния. В най-силният турнир за годината в Монако - част от Диамантената лига, Габриела зае второ място на троен скок. Същата позиция Петрова записа и на турнира в Турку, Финландия, който бе с категория "Континентален тур".

Състезателката на "Локомотив" Пловдив имаше победи и на турнирите в Пловдив (троен скок) и Атина (скок дължина), а на националния шампионат за мъже и жени помогна на отбора си да триумфира в щафета на 4х100 м със силно бягане на последния пост.

Второ място в анкетата е за петкратната победителка в тази класация Ивет Лалова-Колио. Най-бързата българка бе атлет номер 1 на България за 2019 година, а през 2020-а участва на турнири от Диамантената лига и "Континентален тур". Лалова-Колио записа и победи на турнири в Италия.

Снимка: Getty Images

Третото място в анкетата зае новият национален рекордьор на копие Марк Славов, който завоюва и сребърен медал на балканския шампионат с рекордното постижение.

Топ 10 на 2020 година

1. Габриела Петрова (троен скок, скок дължина) - 237 точки
2. Ивет Лалова-Колио (100 м и 200 м) - 222
3. Марк Славов (копие) - 172
4. Мирела Демирева (скок височина) - 143
Тихомир Иванов (скок височина) - 143
6. Милица Мирчева (бягания на дълги разстояния) - 96
7. Михаела Петкова (копие) - 91
8. Маринела Нинева (бягания на дълги разстояния) - 62
9. Инна Ефтимова (100 м и 200 м) - 59
10. Милена Миткова (скок дължина) - 42.