Ивет Лалова ще бъда голямата звезда на България за европейското първенство по лека атлетика в Амстердам. Надпреварата ще се проведе от 6 до 10 юли. Спринтьорката ни ще участва в две дисциплини – 100 и 200 метра.

Лалова, която спечели титлата на 100 метра на шампионата в Хелзинки през 2012 г., е четвърта в европейската ранглиста за сезона в дисциплина с 11.11 сек и шеста в класацията на 200 метра.

България ще бъде представена от 17 състезатели като освен Лалова в две дисциплини ще се състезават още Ина Ефтимова (100 и 200 метра) и Катя Христова (400 м и 800 метра).

Спортист номер едно на страната ни за 2015 г. - Габриела Петрова ще стартира на троен скок, а с голям шанс за спечелване на медал е Мирела Демирева в скока на височина, която дели второто място в ранглистата за година със 197 см.  

"Отиваме на европейското с възможно най-добрите атлети в момента. Последната проверка, която топ състезателите ни направиха на балканиадата в Питещ, миналия уикенд,  показа, че те са в много добро състояние. Надявам се в Амстердам да имаме поне още един покрит норматив за Олимпиадата в Рио”, каза президентът на родната федерация Добромир Карамаринов.

Състав на България за европейското първенство по лека атлетика в Амстердам.

ЖЕНИ: Ивет Лалова и Ина Ефтимова (100 м и 200 м), Катя Христова (400 м и 800 м), Ваня Стамболова (400 м пр), Мирела Демирева (скок височина), Габриела Петрова (троен скок), Радослава Мавродиева (гюле), Милица Мирчева (полумаратон) 

МЪЖЕ: Денис Димитров (100 м), Митко Ценов (3000 м с пр), Тихомир Иванов (скок височина), Денис Ерадири (скок дължина), Георги Ценов, Момчил Караилиев, Златозар Атанасов (троен скок) , Георги Иванов (гюле), Йоло Николов (полумаратон)