Атлетиката винаги е имала едни от най-смелите сърца. Гордост е, че едно от тях е това на Ивет Лалова. Българката носи духа на други две велики спортистки - Уилма Рудолф и Ана Кирот.

Докато не навърши 11, Рудолф носи желязна шина на парализирания си крак. На олимпийските игри в Рим печели три титли и е призната за най-бързата жена в света през 60-те години.

Кубинката Кирот лети по пистата преди животът ѝ да се преобърне. През 1993 г., експлозия в дома ѝ я обезобразява. Лекарите спасяват нея, но не и детето, което носи. 11 месеца по-късно, след 15 пластични операции, Ана се завръща. Става два пъти световна шампионка и стига до олимпийски бронз.

Снимка: БГНЕС

Ивет не познава страха. Някога тя бе в Ада. Проходи отначало, после се научи да тича отначало. И от 14 години не спира да се надбягва със съдбата.

14 години след като в Атина счупи най-здравата кост в тялото - бедрената, тя продължава да бъде сред най-силните спринтьорки в света.

Гръцкият журналист Хари Саргологос следи кариерата на Ивет от самото начало.

"Тя е страхотен атлет. Помня от 2004 г., когато бяга на игрите в Атина, помня и тежката контузия година след това. И тогава и сега освен много силен бегач, тя е с добър характер", коментира той.

Снимка: Getty Images

Тази вечер Ивет ще бяга с 13 години по-млади съпернички. На 35 ще бъде най-опитната във финала.

Вече 30 години Иван Чешанков следи леката атлетика. Оценява кариерата на Лалова като забележителна: "Тя отново е на финал. Това e доказателство за нейния професионализъм и дълголетие на много високо равнище, което за световния спринт не е често срещаното явление", заяви Чешанков пред bTV.

Ивет е със седми резултат след полуфиналите и с пето по сила лично постижение сред финалистките.