Селекционерът на женския национален отбор по волейбол на България Иван Петков напуска поста си. Това обявиха от федерацията на своята официална страница. Специалистът е споделил, че има други планове за бъдещето си. Той е уведомил за тях президента на федерация Любомир Ганев.

"За мен националният отбор не е затворена страница, но понякога нещата са такива каквито са в момента. Решението ми да напусна в този момент не беше никък лесно, дори пътувайки за срещата с президента на федерацията – не бях сигурен, че трябва да го направя.", коментира Петков пред bTV.

Снимка: CEV

"Изключително съм благодарен на Иван за свършеното през последните години. Треньорът изпълни поставената цел да изравни интереса към нашите дами с мъжкия национален отбор. Еуфорията около мачовете на европейската златна лига и европейското първенство скоро няма да бъде забравен. Пожелавам успех на Петков в бъдещите му начинания. Вратата към БФ Волейбол винаги ще бъде отворена за него", каза Ганев.

В момента Петков е треньор на украинския първенец "Прометей", с който се класира за Шампионската лига. Слуховете го пращат начело на местния национален отбор. 

"Искам сега да се концентрирам върху работата ми в клуба. Още след първата година, откакто съм в националния отбор, имам други предложения. И сега съм имал предложения, но причината не е това. Причината е съвсем различна.", заяви специалистът.

Снимка: Lap.bg

Петков застана начело на България през февруари 2018 г. Под негово ръководство "лъвиците" триумфираха два пъти с титлата в Златната лига - през 2018 и 2021 г. През 2019 г. тимът завърши на осма позиция на европейското първенство, а през настоящата година стана девети.

Все още не е ясно кой ще наследи Петков на поста. 

Снимка: Lap.bg

До края на месеца трябва да бъде оповестено и решението за селекционер на мъжкия национален тим. В момента начело на "лъвовете" е Силвано Пранди.