"Да кажем, че на 90% ще поема "Динамо" Загреб". Тази реплика на Ивайло Петев, цитирана от хърватското издание "Спортске журнал", означава само едно - българският национален отбор остава без селекционер още след първия мач от световните квалификации и в навечерието на тежките гостувания срещу Швеция и Франция другия месец.

Според колегите в Хърватия назначението на 41-годишният Петев ще бъде обявено още днес следобед - веднага щом специалистът разтрогне договора си с БФС. До края на седмицата той щял да пристигне в Загреб, за да уточни всички детайли по контракта си. Петев вече е провел среща с директора Здравко Мамич. Утре "Динамо" приема "Ювентус" във втория си мач от груповата фаза на Шампионската лига. В неделя е дербито с вечния съперник "Хайдук" Сплит.

Със сигурност развитието поставя в матова ситуация президента на БФС Борислав Михайлов, който нееднократно гласува доверие на Петев. Включително и след срамните резултати от турнето в Япония и трудния успех с 4:3 над Люксембург на старта на квалификациите. Визитите на Швеция и Франция са съответно на 7 и 10 октомври. Любопитното е, че селекционерът вече обяви част от избраниците си за въпросните срещи.

Петев вече няколко пъти бе спряган за наставник на "Динамо", за последно - през лятото. Тогава обаче бе назначен Златко Кранчар. 59-годишният треньор оцеля на поста само два месеца. Преди седмица той бе уволнен след три поредни загуби. “Динамо” назначи временен наставник - Желко Сопич, и с него победи "Вели Връх" за Купата на Хърватия 5:0 и "Локомотив" Загреб с 1:0 в първенството. Шампионите се движат трети с 22 точки от 10 кръга. Пред тях са "Риека" с 26 и "Осиек" с 23.