Испанската футболна федерация ще стартира фонд на стойност 500 млн. евро, за да помогне на отборите, изпитващи финансови затруднения заради пандемията с коронавирус.

Средствата ще покрият пропуснатите приходи от телевизионни права за периода, в който не се играят мачове. Парите ще бъдат изплатени за пет години.

Освен това, футболната федерация на Испания ще отпуска заеми в размер на до 4 млн. евро на аматьорски отбори не само при мъжете, но и при дамите.

"Искаме да седнем на масата за преговори с ръководителите на Ла Лига и да обсъдим проблемите на клубовете. Призовавам за обединение, дисциплина и надежда. Трябва да бъдем солидарни към всички - от малките отбори до елита. Заедно ще спрем този вирус", заяви президентът на футболната федерация на Испания - Луис Рубиалес.

Смъртните случаи от COVID-19 в Испания са вече повече от тези в Китай - над 3400. Страната е втората най-засегната от заразата в Европа след Италия.

Рубиалес е предложил на болниците да използват хотела на националния отбор, както и психолозите и физиотерапевтите на "Ла Роха" в борбата с коронавируса.

Заради COVID-19 футбол в Испания няма да се играе за неопределено време, а местният шампионат ще бъде подновен, когато властите решат, че е безопасно.

bTV призовава: останете си вкъщи!