Масуд Шоджаей и Ехсан Хаджсафи бяха изгонени от националния отбор по футбол на Иран. Причината е, че двамата са взели участие в срещата от предварителните кръгове на Лига Европа на техния клубен тим "Паниониос" срещу "Макаби" Тел Авив.

"Шоджайе и Хаджсафи повече нямат място в националния отбор на Иран. Те преминаха границата! Да играеш срещу представители на един гнусен режим е абсолютно неприемливо за нашия народ", обясни решението на иранската федерация заместник-министърът на спорта Мохамед Реза Даварзани.

Двамата пропуснаха гостуването на гръцкия отбор в Израел, но облякоха екипите си за реванша като домакини. За постъпката си в първия мач двамата бяха глобени от "Паниониос".

Това обаче не трогна иранската федерация. Действията ѝ бяха одобрени от иранската власт.

"Да се съгласиш да играеш срещу спортисти на режим, който не е дал на човечеството нищо друго освен окупация, убийства, агресия и предателство, е неуважение към правата на хиляди мъченици и на всички, разселени и засегнати от ционисткия режим", заяви Хосеин Нагахи Хосейни, говорител на комисията по външна политика на иранския парламент.

Шоджайе и Хаджсафи, които имат съответно по 70 и 85 мача за Иран, пък получиха подкрепа от множество фенове в социалните мрежи, както и от външният министър на Израел. Той заяви, че двамата наказани са разчупили табуто.