Президентът на ФИФА Джани Инфантино е предложил Израел и други държави от региона да бъдат домакини на световното първенство през 2030 година, съобщиха от офиса на израелския министър-председател Нафтали Бенет след късна среща във вторник.

Инфантино стана първият президент на футболната централа, който посещава Израел: "В разговорите президентът на ФИФА разви идеята Израел да е домакин на мондиал 2030, заедно с други страни от региона, най-вероятно с Обединените Арабски Емирства", каза Бенет.

Домакинството на турнира след 9 години е желано и от Южна Америка, където интерес проявяват Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили. Желание има и от Великобритания и Ирландия, Португалия и Испания, както и от Китай.

България също искаше да приеме шампионата заедно със Сърбия, Румъния и Гърция, но до официална кандидатура не се стигна.

Домакинът ще бъде обявен през 2024 година. След световното първенство в Катар през 2022-а първият мондиал за 48 отбора ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико през 2026 година.