Най-големият българо-индийски голф турнир беше открит тази сутрин на нос Калиакра. В центъра на турнира "Среща на шампионите с Шив Капур" е Шив Капур, спортист с изключителен международен престиж, голфър №1 на Индия и водещо име в световния голф. Той пристигна в България по покана на организаторите от Българската голф асоциация, Лайтхаус Голф енд Спа Ризорт и Трейшън Клифс Голф Ризорт, посолството на Индия в България и посолството на България в Индия.

Турнирът се осъществява с подкрепата на Министерството на младежта и спорта и Министерството на туризма на Република България, Турските авиолинии и в партньорство с Индийската голф асоциация, Турската голф федерация, Спешъл Олимпикс България и Българската национална телевизия.

От името на домакините гостите приветства Георги Чуклев, президент и изпълнителен директор на Лайтхаус Голф енд Спа Ризорт, който сподели, че голф дестинацията Кейп Калиакра представя България на нови за страната пазари като Индия и допринася за възвръщането на българските позиции на скандинавския пазар.

На пресконференция преди откриването изявления за ролята на турнира в популяризирането на голф дестинация Нос Калиакра и за развитието на българо-индийските отношения дадоха министърът на туризма Николина Ангелкова и посланика на Индия у нас Раджеш Кумар Сачдева. Посланик Сачдева подчерта, че турнирът открива нова страница в отношенията между приятелските страни. Като първата страна, развила голфа след Великобритания, Индия има големи традиции в този спорт и индийските голфъри биха имали интерес към българските голф игрища, ако научат повече за тях и за българското гостоприемство. 20 милиона индийци пътуват в чужбина годишно, очаква се през 2020 г. техният брой да достигне 40 млн., каза посланикът, и ние ще се радваме България да успее да вземе немалък дял от тези пътувания.

Министър Ангелкова сподели увереността си, че с този турнир България ще привлече към себе си международното внимание и ще стане по-популярна голф дестинация. Тя посочи конкретни моменти от програмата на министерството на туризма, които ще насърчат инвеститорите в голфа. Сред тях е Инвестиционна карта за административна подкрепа на голф инвестициите и Чартърна програма за крилата на сезона за летища Варна и Бургас. Двете програми трябва да бъдат финализирани до края на годината.

Голфът е един от приоритетите на Министерство на туризма, зааяви министър Ангелкова. За да е успешна една голф дестинация, трябва да има повече игрища на близко разстояние, защото голфърите обичат разнообразието. На нос Калиакра вече има 3 игрища, ще бъдат изградени и още. Министерството ще подготви административните основи за изграждане на нови голф комплекси в България и ще подпомага популяризирането на вече създадените.
Индия е в плановете на министерството за перспективна стратегическа далечна дестинация. В рамките само на няколко месеца България беше посетена от звезди на Боливуд, а сега и от най-голямата голф звезда на Индия, това е показател, че ние сме във фокуса на вниманието на индийците. Ние ще надграждаме, за да имаме видими резултати и да засилим туристическия поток в двете посоки.

Поздравителен адрес към организаторите и участниците в турнира изпрати министърът на младежта и спорта Красен Кралев. В него той посочва, че присъствието на такъв авторитет в света на голфа като Шив Капур е гаранция за професионалното и успешно провеждане на състезанието."И в бъдеще министерството ще бъде добър партньор на Българската голф асоциация в общата ни цел да приобщаваме все повече млади хора към системно практикуване на физическа активност и спорт"- уверява голфърите министърът.

Снимка: bTV

Шив Капур благодари на организаторите за възможността да бъде своебразен посланик на България като голф дестинация в Индия и посочи, че игрищата на Лайтхаус и Трейшън клифс, които вече е успял да посети след пристигането си вчера, по нищо не отстъпват на най-добрите в света. Индийската голф звезда сподели и очарованието си от българското гостоприемство и обеща да се връща отново в България.

Турнирът на Нос Калиакра продължава и утре. По време на своето пребиваване в България индийските гости - дипломати, представители на туристическия бизнес, журналисти, ще посетят морски и спа курорти от Северното Черноморие на България, старопрестолната столица Велико Търново и Рилската Света обител.