Президентът на родната федерация по художествена гимнастика Илиана Раева използва профила си в социалната мрежа "Фейсбук", за да поздрави всички българи след олимпийското злато за ансамбъла и да благодари за подкрепата.

"Благодаря ти, Боже!
БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА Е НА ОЛИМПИЙСКИЯ ВРЪХ!
Успяхме!
Заслужихме!
Бяхме най-силни!
Благодаря на прекрасния си сплотен екип!
Благодаря на всички за огромната любов и подкрепа!
България е над всички!
Обичам те, България!
Обичам ви, българи!
Този златен олимпийски медал е за вас!", написа Раева.

Снимка: Lap.bg

Грациите завършиха на първо място в крайното класиране след изиграване на двете си съчетания - с 5 топки (47,550) и 3 обръча и 2 чифта бухалки (44,550). Общата им оценка е 92,100 точки, с което те изпревариха фаворитките Русия (90,400) и Италия (87,700).

Това е първа олимпийска титла за българската художествена гимнастика. Преди момичетата на треньорите Весела Димитрова и Михаела Маевска да спечелят златото, във витрината родният ансамбъл пазеше сребро от Атланта 1996 и два бронза - от Атина 2004 и Рио де Жанейро 2016 г.

Снимка: Lap.bg

Българките нарушиха пълната хегемония на Русия! В последните 5 издания на Игрите никой друг ансамбъл не беше печелил златото. При дебюта на отборната надпревара в Атланта 1996 шампионки станаха испанките.

С качването си на най-високото стъпало на почетната стълбичка, момичетата се присъединиха към боксьорката Стойка Кръстева и каратистката Ивет Горанова, които също се окичиха със злато. На Игрите в Токио Антоанета Костадинова спечели сребро в спортната стрелба, а Тайбе Юсеин и Евелина Николова - бронз в борбата.