Ръководството на Международната боксова федерация (IBF) изключи от своята ранглиста руския боксьор Александър Поветкин. Той даде положителна допинг проба за веществото "остарин" през декември 2016 г., часове преди мача му срещу Бърмейн Стивърн.

Б-пробата на руснака също беше положителна, като това доведе до решението на IBF. 

"Поветкин е изключен от нашите ранглисти за период от година. Решението е взето във връзка с неговите антидопингови нарушения", пише в официалното становище на федерацията.

Преди дни подобно решение взе и Световния боксов съвет (WBC), който наложи и парична глоба на руснака в размер на 250 хил. долара.

Новината за изключването на Поветкин е добре дошла за родния представител в тежка категория - Кубрат Пулев, който ще има един съперник по-малко за титлата. Той остава на второ място в класацията на IBF, където носител на пояса е Антъни Джошуа. Веднага след българина - на трето място е Владимир Кличко, на когото предстои среща с Джошуа в края на април на стадион "Уембли" в Лондон.

37-годишният Поветкин има 31 победи и 1 загуба при професионалистите. Олимпийският, световен и европейски шампион още не е обявил дали ще продължи своята кариера.