Христо Стоичков все още не е простил на френския рефер Жоел Киню, който по време на полуфиналния мач на световното в САЩ 94 между България и Италия не отсъди дузпа за трикольорите при резултат 2:1 в полза на адзурите.

Стоичков беше гост на "Бездомното шоу на Башар Рахал" по bTV, в което се включи и самия Киню.

Първо Стоичков беше попитан за Киню: "Той винаги ще остане в историята на световния футбол. Един помияр, защото се подигра с една нация, един отбор, един треньор и с всички фенове, които бяха на стадиона. Не може когато 24 години не са играли финал Бразилия - Италия и полуфинал да играят България и Италия, ти да сложиш един мазен французин, на когото само преди няколко месеца скъсах главата на един петел на "Парк дьо Пренс". Имаш видео от този боклук - изтрий го! Киню е прокълнат, докато завърши", каза Стоичков, след което той чу и самото изявление на Киню.
Снимка: bTV
"Здравей, Христо Стоичков! Бях рефер на злополучния полуфинал между България и Италия от световното първенство в САЩ през 1994-а. Знам, че едно мое решение в онзи мач ви ядоса и предизвика сериозни дискусии. Говоря за играта с ръка на италианск защитник в наказателното му поле. Действие, което тогава изтълкувах като неумишлено. Както знаете, съдийството не е точна наука. Понякога трябва да вземеш светкавични решения - да интерпретираш дали играчът е докоснал топката с ръка нарочно или пък неволно. Подобни дискусии продължават с години и са част от футбола. Това е нещо нормално. Надявам се, че страницата е затворена и лошите чувства са забравени. На тези от вас, които са във ваканция и на останалите, на които им предстои тепърва да излязат в такава, пожелавам приятно прекарване!"
 
Това изявление още повече ядоса Стоичков. "Като го гледам какъв е помияр, какво ми говори. Такъв непукист. Той е на контраверсията на това, което се говори. Тъпак, като си на 40 метра зад топката, най-близкият човек, който е до ситуацията, е страничният съдия - също французин. Той вижда ситуацията и страничният вижда ситуацията. Има умишлена игра с ръка. Топката минава над главата, няма шанс да играе с нея и затова я хваща с ръка. Втората дузпа, която този гамен не отсъжда, е в 90-ата минута, когато Антонио Бенариво, впоследствие мой много добър приятел, прави най-грубото нарушение в мача - срещу Данчо Лечков. Много пъти Антонио ми е казвал, че е чиста дузпа. Само тоя тръгва да ми се обяснява, кой ще му вярва на този. След толкова години той за мен не съществува. Една малка държава да бъде изпратена по такъв начин, защото някой му е наредил отгоре.  Този не ме интересува, какво да му пожелая на този боклук, нека си жевее по камъните, където се снимал и да си търси охлюви, изглежда като един охлюв", завърши по тази тема Христо Стоичков.
 
Какво още каза по този повод и какво още направи Стоичков пред Башар Рахал може да видите тук.