Световният шампион в бягането на 1500 м за хора с увреждания Християн Стоянов разкри, че се е чувствал напълно подготвен за златния медал на първенството по лека атлетика в Дубай. 

"Определено беше едно доста вълнуващо състезание и определено напрежението беше голямо. Мога да кажа, че досега не е имало толкова голямо напрежение при мен самия преди такова състезание. Може би причината е, че бях подготвен. Всички са подготвени и мечтаят да спечелят. Очакването измъчва много. Понякога е по-трудно от самото състезание", каза Стоянов при прибирането си в България.

"Удовлетворяващо е да оправдаеш очакванията и е доста приятно чувство. Когато премине по такъв начин едно състезание, се чувстваш много щастлив, но въпреки това трябва да гледаме напред и знам, че имаме още много работа за вършене."

Стоянов вече мисли за параолимпийските игри в Токио догодина и се е прицелил в медал: "Медалът на параолимпийските игри е точно толкова реален, колкото и този медал от световно първенство. Конкурентите са си същите. Напълно възможен е, въпросът е да бъда здрав до този период и дали подготовката ще протече по най-добрия начин." 

"В спорта много често се случва, когато влагаш усилия, да изпълниш мечтата си. Мечтите могат да бъдат и малки, на много по-ниско ниво - просто един силен резултат, който да те задоволи, че си постигнал нещо значимо, а допреди няколко години дори не си си представял, че е било възможно да постигнеш.", добави той.

"Никога не съм мислил дали искам да бъда световен шампион, европейски или какъвто и да е. Забавлявах се, когато бягам, както е и сега. Това е основата – трябва да ти бъде удоволствие, защото по този начин се постигат успехи, а не с една цел, да се опитваш да спечелиш по всякакви възможни начини."

"Примерът, който искам да дам, може би е, че трябва да бъдем търпеливи, макар че аз самият не съм. На 21 години съм, световен шампион съм, но въпреки това аз доста отдавна го желая. Доста отдавна желаех и този резултат, който исках. А вече съм си поставил и по-високи цели. Не като класиране, а като резултати. Просто трябва търпение, трябва време, нужно е да узреем", добави Стоянов.