Олимпийските игри в Токио бяха отложени за 2021 г., но това не означава, че атлетите, които се класираха за най-важния спортен форум, ще могат да се излежават вкъщи на дивана до тогава.

Не! Професионалистите са такива, защото намират начин да превърнат точно този диван в нещо, което ще им помогне за най-доброто представяне!

Като боксьорката Марием Хормани от Тунис. Тя се състезава в категория до 63 кг и вече си спечели квота за Игрите. 

Снимка: Reuters

29-годишната Марием използва всяка възможност за тренировка, но и спазва стриктно разпоредбите за социална изолация, каквито са въведени в цял свят. В Тунис регистрираните заразени с коронавирус са почти колкото в България - 780, а смъртните случаи са 35.

В тези условия Марием не може да отиде в залата, но пък може да пренесе ринга вкъщи. Вместо въжета, тя е оградила пространството с... дивана. 

Така нужният фитнес пък се е пренесъл... на стълбите и около дома ѝ. Марием тренира с ластици, вързани към решетките на прозорците, или с въже и кофа с тежести.

Снимка: Reuters

"Заради ситуацията с коронавируса, тренирам вкъщи. Бягам по близките улици, правя упражнения у дома. Така поддържам физическата си форма, тъй като не мога да провеждам професионални тренировки и да участвам в турнири. Следя и какво правят другите боксьорки в моята категория, които имат вече квоти за олимпийските игри, за да видя къде са техните силни и слаби страни", разказва Марием пред "Ройтерс".

Тя има и едно предимство пред повечето от конкурентките си. Плътно до нея, през целия период на социална изолация, е треньорът ѝ - нейният съпруг Заяни. Именно той следи боксьорката стриктно да спазва своята програма и ѝ помага в тренировките. Двамата често може да бъдат забелязани да бягат по близките улици в квартала си.

Снимка: Reuters

"Това, което Марием направи, е чудо! Почти невъзможно е да участваш на олимпийски игри с толкова малко ресурси, които има тя. Тя успя само с волята си, както и с подкрепата на семейството. Помогнахме ѝ да се справи с трудностите", гордее се той.

Марием е боец! За да влезе в своята категория след раждането, тя сваля цели 20 кг! А след това става шампионка на Тунис! Но и не забравя, че трябва да отделя време на семейството си. В свободното си време извън "ринга" и "фитнеса", боксьорката е добра домакиня, която се грижи за реда в къщата и своето семейство.

Снимка: Reuters

Марием се надява да донесе медал на своята страна от Токио. През 2016 г. Тунис имаше две представителки на Игрите в Рио де Жанейро, но и двете не стигнаха до спора за отличията. През следващата година всички погледи ще са насочени към Марием и другата местна представителка, която спечели квота - Холуди Хлими (до 57 кг).

Снимка: Reuters

"Всички се изненадаха, когато спечелих квота. Никой не вярваше, че мога. Преди да се кача на ринга, никога не мисля дали съм тренирала достатъчно или не. Фокусирам се върху жертвите, които съм направила и усилията, които съм вложила. Както и колко търпеливо съм чакала за този момент. Мисля си как всяка нощ ставах в 3:00 сутринта, за да тренирам. Но на ринга забравям всичко! Тогава виждам знамето на страната си и се фокусирам!", разказва тя.

bTV призовава: останете си вкъщи!