Фалшива новина за футболните звезди на Хърватия се превърна в хит и обиколи света буквално за минути. Тя гласи, че вторите в света ще дарят всички 23 милиона евро, спечелени от наградния фонд на мондиала, на детска фондация. 

Снимка: Reuters

Основен източник на информацията е емоционално писмо, публикувано в една от неофициалните страници на "шахматистите" във "Фейсбук". Твърди се, че то е написано от националния селекционер Златко Далич. Текстът съдържа остри критики към политиците в страната заради тежката ситуация, в която са принудени да живеят обикновените хора.

Новината бе публикувана в авторитетни медии в цял свят.

Оказа се обаче, че истинският автор на писмото е местен журналист - Игор Премужич. А първите думи в него са "В един паралелен свят..."

Предлагаме ви пълния текст на писмото:

"Световното първенство в Русия показа, че в света на футбола имаме равни шансове с най-големите. Имаме талантливо поколение от велики футболисти, които са готови да работят здраво, за да успеят. Те могат да успеят, когато имат цялата помощ и подкрепа, които да ги водят към върховете. Това поколение постигна много, достигна до върха на света. Защото са големи футболисти, но и големи личности. Тук не става дума за числеността на нацията, нито за бюджета ни, нито за стадионите, нито за околната среда. Просто това поколение хърватски футболисти може да стигне до световната титла.

И все пак аз не пиша тези редове за отбора. Пиша за трудната ситуация в Хърватия.

Днес Хърватия е най-бедната страна в Европейския съюз. Държава, която се управлява от лоши хора, които са членове на престъпни организации. Хората в Хърватия са на прага на бедността и мизерията. През последните 20 години милиони хървати напуснаха пределите на родината. Днес пенсионерите в Хърватия не могат да си позволят дори основните потребности, съдебната власт е корумпирана и защитава богатите, здравеопазването е в колапс, младите не могат да си платят образованието. Въпрос на време е държавната система да се разпадне, а ситуацията вече е нетърпима.

Искам да кажа на всички политици и представители на властите, които доведоха моите сънародници до ада на мизерията, безнадежността и бедността, да не се доближават до националния отбор по футбол. Не сте добре дошли в съблекалнята, не искаме да се снимаме с вас, не искаме да ви стискаме ръцете. Вие сте точно тези, които направиха хърватите най-бедните хора в Европа. Вие създадохте невъзможни условия за живот.

Най-важните представители на Хърватия са децата. А в Хърватия има деца, които не са виждали морето. Хърватия има хиляди километри брегова ивица, а тези деца дори не са я виждали. Имаме болни деца и такива, които гладуват, защото родителите им са безработни и не могат да си позволят да купят дори храна. Имаме хиляди декари пуста земя.

Хората, които направиха това не са добре дошли при нас, при националния отбор. Искаме да уважите решението ни и да не обличате екипи на националния отбор, да не си приписвате заслуги към националния отбор. Не искаме хората в Хърватия да свързват този отбор с вас.

Всички футболисти, както и треньорския щаб, ще дарим всички приходи от Мондиала в Русия на специален фонд за децата на Хърватия. Фондът ще финансира празници, ще води деца на море. Хърватските футболисти са част от народа на Хърватия и ще направят всичко, което е по силите им, за да направят по-добър живота в страната. Искаме всички деца да имат възможност да прекарат по една седмица на хърватското крайбрежие. И това е най-малкото, което можем да направим.

Обещаваме пред всички хървати, че ще направим всичко възможно националният отбор да стане световен шампион. С ваша помощ и с вашата подкрепа.

Да живее Хърватия!", написа треньорът на “шахматистите”.

Самият Премужич сподели статии за "23-милионното дарение":