С брилянтно каране на изпълнената с предизвикателства писта "Интерсити Истанбул Парк" Люис Хамилтън спечели седмата си световна титла във Формула 1 и по този начин се изравни с легендата Михаел Шумахер.

След състезанието за Гран при на Турция 35-годишният пилот бе много развълнуван и трудно намираше точните думи.

"Не знам какво точно да кажа. Трябва да започна с едно голямо благодаря към всички, които са тук. Към всички, които са в базите. Не бих бил тук, ако отборът не е с мен. Искам да кажа едно голямо благодаря на отбора на Люис Хамилтън и на моето семейство", каза пилотът на "Мерцедес".

Снимка: Reuters

"Мечтаехме си за това, когато бях млад и гледахме състезанията. Това, което постигам е отвъд най-големите ми мечти!"

"На децата не трябва да се казва, че не трябва да преследват мечтите си. Могат да постигнат дори това, за което не са мечтали."

Във вчерашния ден Хамилтън завърши едва шести в квалификацията, която бе спечелена от канадеца Ларс Строл.

Снимка: Reuters

"Бяхме много разочаровани от резултата ни в квалификацията. Никой не обвинява никого. Понасяме трудните моменти в търсене на все по-добра комуникация между нас. Днес имахме трудности в началото на състезанието. Когато се отдалечих от Себастиан Фетел, имах много проблеми. След това видях колко много напред е Албън. Продължих да давам най-доброто, на което съм способен и да вярвам в моите способности. Когато Себ се отдалечаваше пред мен, не знаех какво се случва. Имах проблеми със спирачките. След това пистата започна да изсъхва и аз започнах да се подобрявам", продължи новият-стар световен шампион във Формула 1.

"Загубих световната титла в Китай през 2007 година. Урок, който научих тогава.", каза още Хамилтън, за когото това е четвърти пореден триумф.

Снимка: Reuters

Звездата на "Мерцедес" вече няколко пъти записа името си в историята на този спорт. Той има в актива си рекордните 94 успеха, с три повече от германеца Михаел Шумахер. Освен това Хамилтън е пилотът, стартирал най-често от първо място - 97 полпозишъна. Той има и най-много качвания на почетната стълбичка (което означава, че е финиширал в топ 3). Превъзхожда колегите си с най-много писти, на които е постигал успех - 29.