Ден преди срещата на Изпълкома на БФС, на който трябва да се реши съдбата на Литекс, бившият шеф на ловчанлии и настоящ финансов благодетел на ЦСКА Гриша Ганчев даде интервю пред Livesport.bg. В него той говори за очакванията си за предстоящата среща и състоянието на "червените" в момента.

Г-н Ганчев, няма как да започнем разговора с друг въпрос освен този – какво очаквате от предстоящия Изпълком на БФС?
- Очаквам Изпълкомът да се произнесе в полза на футбола. Надявам се ръководството на централата да не се подаде на натиска, оказван от определени медии и кръгове, и внимателно да разгледа заключенията на двете комисии. За да се разбере, че нямат никакви мотиви към решенията си. Използвам случая да подскажа на г-н Юлий Москов, който има голямо желание клубът от Ловеч да бъде затрит, че в Устава на БФС – член 49, точки 9 и 15, точно и ясно са описани правомощията на Изпълнителния комитет на БФС. Тоест – за какво има и за какво няма право. Но след като споменатият господин толкова настоява, вероятно ще бъде щастлив, ако утре колегите удовлетворят неговата мечта да бъде сложен кръст на футбола в Ловеч…

Разполагате ли с някаква предварителна информация за настроенията в Изпълкома?

- Нямам подобна информация, но се радвам, че утре, живот и здрави, ще се видя с президента на БФС, с вицепрезидентите и с голяма част от членовете, които са много компетентни във футбола. Надявам се, че г-н Михайлов, който имаше изключително много работа през изминалите месеци, е отпочинал, бодър и в добро здраве.

Мнозина се питат – имат ли разум в главите онези от ръководството, които допускат възможността за още по-жестоко обезкървяване на българския футбол?

- Започна се с ЦСКА и „Локомотив“ (Сф), а сега под въпрос е съдбата и на „Литекс“. Както е тръгнало най-важният спорт ще повтори мизерията на хокея на лед у нас, който с мъка събира четири-пет отбора за участие в „първенството“… Мисля, че премиерът на страната е разпоредил на спортния министър Красен Кралев да се вземат спешни мерки. Вероятно предстоят кардинални промени, надявам се за добро. Да не забравяме все пак, че БФС е самостоятелна организация, а не държавна структура.

Не станаха ли твърде много спекулациите с прословутата автономия на ФИФА и УЕФА? Нима е нормално тези две институции да бъдат извън контрол и закон след като официално са разследвани за корупция, а шефовете им Блатер и Платини получиха червени картони?
- Не искам да навлизам в дебрите на хипотези и конспирации. Надявам се, че нашите футболни ръководители няма да следват пътя и съдбата на Сеп Блатер и Мишел Платини.

Има ли връзка казусът „Литекс“ с драмата около ЦСКА?
- Това са различни случаи, но в тях има и нещо общо. Не е нормално да се прогонват с лека ръка добрите инвеститори. Като компаниите, които издържаха през годините „Литекс“, а сега помагат и на ЦСКА. Абсурдно е да се разочароват деловите партньори във футбола и въобще в спорта. Още повече като се има предвид сложната икономическа конюнктура у нас и по света. И като се знае, че бюджетът няма как да отделя сериозни финанси за подкрепа на спорта.

И все пак държавата не може да бъде ням свидетел на събитията…
- За радост в лицето на министър Красен Кралев бе намерен точният човек за спорта. Имам впечатления от федерацията по борба, а и от други подобни организации, които са постигнали добра комуникация с държавата и бързо решават проблемите си. Това показва, че Красен Кралев е компетентен ръководител, адекватен на своята позиция.

И ако все пак се стигне до окончателно изваждане на „Литекс“ от елита?
- Не мога да гадая, а само да се надявам, че здравият разум ще натежи на везните. Ако ли не – ще мислим постфактум…

Накъде отиват нещата около ЦСКА?
- Заявих своята позиция пред много хора още през есента на миналата година по време на срещата с привържениците на „Армията“ и няма смисъл да се повтарям. ЦСКА върви по своя път. Осигурена е суперподготовка, организацията е на високо ниво, няма забавени плащания. Служителите в клуба си получават заплатите. Треньорите освободиха футболистите, които по тяхна преценка се оказаха ненужни и поискаха двама нови. Единият е налице, за другия се работи.

Чувствате ли подкрепата на привържениците, които в огромното си мнозинство стоят зад вашата идея за възможно най-бързо завръщане на ЦСКА в елита?

- Благодаря на хората, които истински страдат и милеят за ЦСКА. Тяхната подкрепа наистина е безценна. ЦСКА е отворен проект и всеки потенциален инвеститор има място в клуба редом с мен и г-н Инджов. Вратите са широко отворени. В същото време не обръщам внимание на някои писания и внушения на Той, защото са несериозни…

Къде наистина отива нашият футбол без водещите клубове?
- Отива към небитието. Футболът е игра за публиката, а как хората ще се върнат по стадионите без мачове и по-специално без „вечното дерби“? Половината България е червена, а другата половина е синя. Двубоят между Ловеч и Разград е дерби на Северна България, „Ботев“ (Пд) срещу „Локо“ (Пд) – на Южна, а ЦСКА – „Левски“ фокусира вниманието на цялата страна. Това е положението…