Да остане в мача срещу бившият номер 1 в света - Роджър Федерер. Това е била основната стратегия на Григор Димитров, която се оказа печеливша.

Българинът победи за първи път носителя на 20 титли от Големия шлем и се класира за полуфинал на Откритото първенство по тенис на САЩ. 

"Започнах малко нервно, видя се и в първия сет. Но постоянно си казвах, че трябва да остана в мача! Физически се чувствах много добре, усещах добре рамото си, можех да се движа свободно, направих добри удари. Срещу Роджър винаги е трудно, а сега съм просто щастлив!", бяха първите думи на Димитров след 5-сетовата победа.

"След втория сет усетих, че съм влязъл в добър ритъм, ударите ми се получаваха. Четвъртият сет беше наистина дълъг. Опитах се да го накарам да остане колкото се може повече на корта. Това беше основната ми цел. След това усетих, че Роджър забавя темпото. Накрая очевидно не беше на 100%, но това е тенисът - всичко може да стане. Благодаря на всички", добави още той.

В следващия етап на турнира българинът ще играе срещу Данийл Медведев. За Димитров това е трето участие на полуфинал на турнира от Големия шлем. Той беше сред четиримата най-добри на "Уимбълдън" през 2014 и на Откритото първенство на Австралия през 2017 г.