Пандемията от COVID-19 ще ощети големите футболни клубове с приходи от 2 млрд. евро до края на този сезон, показва изследване на Deloitte Football Money League.

Според проучването, което обхваща сезони 2019/20 и 2020/21, 20 отбора, сред които са "Барселона", "Реал" Мадрид, "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул", "Байерн" и "Ювентус", са загубили над 1 млрд. евро само до края на миналия сезон, който бе удължен до лятото.

Снимка: Reuters

Финансовите щети за отборите идват най-вече от две насоки - липса на приходи от билети и намалени приходи от телевизионно излъчване.

"Няма съмнение, че това е един от най-тежките периоди в историята на футболната индустрия. Безопасното завръщане на феновете по стадионите е един от основните приоритети за футбола по света", коментира един от ръководителите на Deloitte Дан Джоунс.

Снимка: Reuters

Всяка година Deloitte изготвя списък с 20-те най-богати клуба в Европа, подреждайки ги по размера на годишните приходи.

За сезон 2019/20 на първо място е "Барселона" с 715.1 млн. евро. "Реал" отчита 0.2 млн. евро по-малко. " Байерн" е с 634.1, "Манчестър Юнайтед" 580.4 и "Ливърпул" (558.6) допълват челната петица, а в топ 20 има общо седем английски, четири германски, три испански, три италиански, два френски и един руски отбор.