Грандиозен скандал доведе до прекратяването на футболното дерби между Бразилия и Аржентина от осмия кръг на световните квалификации в зона "Южна Америка". Играта бе спряна още в 7' при резултат 0:0, след като "гаучосите" напуснаха терена заради разправия.

Причината за ескалацията на напрежението бе опитът на бразилските здравни власти да спрат от участие четирима национали на съперника - Емилиано Мартинес, Емилиано Буендия, Джовани Ло Селсо и Кристиан Ромеро, тъй като последните идват от Великобритания.

Снимка: Getty Images

Още преди началото на сблъсъка полицията в Сао Пауло, където се провежда двубоят, направи опит да арестува и депортира гореспоменатите играчи на съперника, с аргумента, че при пристигането си не са информирали, че са били в Англия допреди седмица. Това е в разрез със законодателството на Бразилия, задължаваща идващите в страната да прекарват задължителна 14-дневна карантина в такива случаи.

Снимка: Getty Images

От футболната федерация на Южна Америка - КОНМЕБОЛ, излязоха със становище, че играчите са били в балон, т.е. без контакт с външни лица и съответно няма риск от заразяване на местни с коронавирус. КОНМЕБОЛ заплаши Бразилия със служебна загуба, ако не разреши на Мартинес, Буендия, Ло Селсо и Ромеро да вземат участие в мача.

Oчаква се ФИФА да се произнесе по случая във възможно най-кратък срок.