Финансовият министър Владислав Горанов посъветва футболните клубове да не кандидатстват за държавна помощ по т.нар. схема 60/40, която бе приета при закона за извънредното положение.

Той направи този коментар по отношение на новината, че шампионът "Лудогорец" е кандидатствал за подкрепа.

Преди дни от разградския клуб съобщиха, че собствениците Кирил и Георги Домусчиеви са наредили да бъдат дарени 111 хил. лева за осигуряване на храна на крайно нуждаещи се в Лудогорието.

"Лудогорец" поясни, че това ще са пари, получени по схемата 60/40.

На брифинг Горанов бе запитан дали знае кои са първите фирми, които са се възползвали от тази мярка.

"Чух за една фирма - спортен клуб, футболен клуб "Лудогорец". Не съм аз човекът, който ще преценява дали клубът е толкова изпаднал или не. Знам, че е успешен във вътрешнофутболен план, има някои добри успехи и в международен план. Това оставяме на преценка на собствениците", коментира финансовият министър.

"В интерес на истината съм получавал въпроси и от други собственици на футболни клубове и моят съвет към тях е бил да не участват в тази мярка. До това мога да огранича коментара си", добави Горанов.

Преди няколко години бе разкрито, че Горанов живее в апартамент във ВИП комплекса "Есте Хоум енд СПА", собственост на фирми, свързани с братя Домусчиеви. По-късно бе съобщено, че апартаментът е на кръстника на Горанов. Това доведе до проверка от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/, но не бе открит конфликт на интереси.

bTV призовава: останете си вкъщи!