Президентът на БФБаскетбол Георги Глушков помни много добре последното класиране на България на европейско първенство. Преди 10 години, през 2011-а той застана начело на родната централа, а тази вечер тимът ни се класира за шампионата на Стария континент, като го направи с борбеност и себераздаване.

Снимка: fiba.basketball

След успех с 66:65 "лъвовете" си гарантираха участие на форума, а Глушков коментира подвига на момчетата на Росен Барчовски на сайта на федерацията.

"Щастлив съм. Най-вече от това, че показахме чиста проба мъжество. Наистина мъжки мач изиграхме. Борехме се за всяка топка, всяка секунда. Важни са всички, важен е треньорът, важни са играчите. Но най-важното е да са като едно. Беше важно да покажем, на себе си преди всичко, че можем. Така, като видяхме сами, после показахме и на света. Вярвах от самото начало, че можем да се класираме. Особено, когато се стигна до това решаващ да е един мач. В един мач всичко е възможно. Показахме характер", сподели единственият българин, играл в НБА.

"Искам да подчертая, че най-важен е отборът. Не е важен този, или онзи. Важен е отборът. Видяхте, те разчитаха на звездите си. Но звездите са за публиката. А мачовете се печелят от войници. Днес бяхме войници. Всички. Искам да благодаря на Дий Бост. Знам, че да играе за България го прави специален. Днес той се почувства специален!", завърши Глушков.

Снимка: fiba.basketball