Една от основните причини за провала на националния отбор на Германия по футбол на световното първенство в Русия вероятно е била вътрешен конфликт в отбора, съобщи "Шпигел".

Източници на изданието твърдят, че на практика тимът е бил разделен на два лагера. Първият е бил съставен от играчи от чуждестранен произход - сред тях Жером Боатенг, Месут Йозил и Илкай Гюндоган. В другата са били Томас Мюлер, Матс Хумелс и други.

Първата група е наричала представителите на втората "картофи" - презрително прозвище по отношение на германците, често използвано от турците. В отговор чистите германци са наричали другите "канаке" (най-обидната дума към турците емигранти).

Мюлер е пародирал маниера на общуване и стила на живот на съотборниците си и направо се е подигравал с тях за музикалните им предпочитания и др.

И двете групи са били недоволни от действията на селекционера Йоахим Льов. На едните не им е допаднало решението на треньора да не повика за Мондиала Лерой Сане, а другите са били разочаровани от отсъствието на Сандро Вагнер.

На световното първенство съставът на Германия не успя да прескочи груповата фаза.