Българският футболен съюз (БФС) е получил финансова подкрепа от държавата по схемата 60/40. Организацията е взела 51 051,95 лева, показва публикуваният нов списък на работодателите, на които са изплатени компенсации, съобщава "Дневник".

В него влиза и "Национална футболна база" (1660.73 лева), занимаваща се с управлението на базата на БФС в Бояна. В списъка попадат още футболният шампион "Лудогорец", елитният "Дунав" и втородивизионният "Литекс", както и още няколко спортни клуба.

Парите на БФС са за 86 служители. "Това са около 75% от служителите в БФС", обясни изпълнителният директор на организацията Борислав Попов пред "Дневник".

По думите му футболният съюз се е възползвал от правото си да кандидатства за помощта, тъй като с въвеждането на извънредното положение на 13 март дейността му е спряла. "В противен случай можеше да се наложат рестриктивни мерки", каза Попов.

"В момента работят структурите, без които не можем. БФС изпитва леки затруднения", посочи той.

Попов определи като заблуждаваща информацията, че УЕФА ще даде на футболния съюз 4,3 млн. евро. Той обясни, че парите са по четиригодишни програми, за които трябва да се кандидатства с проект, който да бъде защитен. "Така направихме базата в Бояна. Но това не са пари за заплати или за парно и ток".

"Не са изсипани пари с хеликоптер над базата в Бояна", заяви Попов, насочвайки към думите на министъра на финансите Владислав Горанов отпреди седмица.

"Лудогорец" получава 110 406,96 лева за 134 служители. "Дунав" взима 11 622,03 лева за 40 души, а "Литекс" - 20 091,19 лева за 44 души.

Преди дни Горанов посъветва клубовете да не кандидатстват за помощ от държавата.

"Ботев" Враца се вслуша в думите му и въпреки че бе одобрен обяви, че се отказва от парите.

На 17 април "Лудогорец" съобщи, че е кандидатствал и че очаква 110 хил. лева от държавата, като обяви, че по заръка на собственика си Кирил Домусчиев ще дари парите. Шампионите уточниха тогава, че изплащането на заплатите на футболистите остава ангажимент на клуба и не засяга правителствената програма.

bTV призовава: останете си вкъщи!