Новината за смъртта на легендарния футболист Диего Марадона потопи в скръб целия свят. Редица отбори във всяко кътче на света отдадоха почит на световния шампион с Аржентина от 1986 г. 

Но не и една от футболистките на испанския "Виахес Интериас"! Паола Дапена демонстративно отказа да вземе участие в минутата мълчание преди приятелската среща с "Депортиво" Абанка.

Вместо да застане мирно, като всички свои колежки на терена, тя обърна гръб и седна на тревата. Съотборничките ѝ не последваха действията ѝ, а чинно изчакаха минутата в пълно мълчание да мине.

Каква е причината Дапена да постъпи така и да предизвика скандал?

Тя твърди, че Дон Диего не заслужава почитта, която му се оказва. Аржентинецът е считан за един от най-великите футболисти в историята. Действията му извън терена обаче доста противоречат на образа му на футболен герой. Той често употребява алкохол и наркотици, като 3 пъти правата му на футболист са били спирани заради употреба на забранени субстанции.

"Днес е международният ден за борба с насилието над жени. Би трябвало да почетем тях, тези жертви, а не този човек. Не съм съгласна да отдавам почит на изнасилвач, педофил и насилник. Бих го направила отново. Марадона е голям футболист. Но, за да си добър човек, ценностите ти извън терена трябва да надхвърлят футболните качества", обясни 24-годишната Дапена след мача.

През 2014 г. Марадона беше обвинен от тогавашната си годеница Росио Олива в домашно насилие. Той отрече, а случаят така и не беше разглеждан от съда. Самата Олива се оплака преди дни, че семейството на Марадона не я е допуснало на погребението. Последно сбогом с футболната звезда си взеха само най-близките - двете му дъщери Далма и Джиана, бившата му съпруга Клаудиа, приятели и роднини, които бяха до него в последните години.

Снимка: Getty Images