Президентът на "Реал" Мадрид Флорентино Перес ще бъде силният човек в новосформираната Суперлига, която завихри ураган в света на футбола.

12 от най-богатите клубове се отделят в собствена лига, която ще разтърси из основи местните първенства и европейските клубни турнири на УЕФА, но най-вече ще удари по реномето на Шампионската лига.

Шефът на "Реал", който мечтаеше за Суперлига още през 2009-а, излезе и открито говори по темата в предаването "Ел Чирингито" на испанска телевизия. Той е категоричен - само Суперлигата ще спаси футбола, а УЕФА няма право да наказва нито отборите, нито техните играчи.

Снимка: Reuters

"Защо сега ли? Защото най-големите клубове в Англия, Испания и Италия са принудени да се изправят срещу ужасната ситуация, в която е футболът. Стигнахме до заключението, че заменяйки Шампионската лига със Суперлигата, ще можем да се преборим с икономическия удар, причинен от пандемията.

Трябва да увеличим приходите, като играем повече "конвертируеми" мачове. Когато падат парите от телевизионните права и няма публика по стадионите, трябва да осигурим на феновете по света най-маркетинговите и качествени двубои. Затова и най-силните отбори ще играят помежду си. И то по два пъти на седмица, а това ще привлече колосален интерес към турнира.

"Реал" Мадрид е в тежка ситуация - загубили сме около 400 милиона евро от старта на пандемията, само за два сезона. И това е само "Реал". Останалите не са по-добре. Скоро ще има фалирали клубове, особено сред по-слабите икономически.

Снимка: Reuters

Вижте "Барселона" - те са в тежка ситуация, затова и Лапорта не бе нужно да бъде убеждаван дълго. Големите клубове разбраха бързо, че това е решението. И ние имаме всички големи клубове на континента в тази компания, нали? Без "Байерн"...

Никой не се интересува вече от Шампионската лига чак до четвъртфиналите. Загубени сме без промяна. Футболът е загубил страшно много като популярност, младите хора на възраст 16-24 години не гледат и не им пука за играта. Защото има твърде много некачествени, посредствени или просто обикновени мачове. Не те са магията и вълнението на феновете. Имаме пълна статистика за това, имаме купища изследвания, които направихме и сме наясно.

Преди 50 години УЕФА и ФИФА бяха и срещу предложенията на французите и на Сантяго Бернабеу (б. ред. - легендарен президент на "Реал") за европейските клубни турнири. А виждаме какъв успех бяха те. Но "бяха". Сега е време за нова промяна.

Суперлигата ще спаси футбола. Ако не я направим сега, до 2024 г. може да ни няма. Всички да сме под водата.

Колкото до въпроса за парите. Да, оборотите и приходите ще са огромни. Сега в Шампионската лига големите клубове могат да изкарат до 100-120 милиона евро на сезон. В Суперлигата ще утроим това. Но нека уточня - ако има пари за грандовете, ще има за всички. Защото ние сме измислили схемата проценти от спечеленото да отива надолу по пирамидата. Ще има солидарност в това отношение, въпреки че големите пари ще ги изкарват големите клубове с големите мачове.

Снимка: Reuters

Да накажат клубовете ни? Не вярвам. Да извадят играчите от националните отбори? Това не може да стане легално, юридически. Няма как да го направят.