Швейцарецът Роджър Федерер се класира за 11-ти път на финал на турнира "Уимбълдън", след като се наложи с 7:6, 7:6, 6:4 над чеха Томаш Бердрих на централния корт. В срещата за титлата Федерер ще се изправи срещу поставения под № 27 в схемата хърватин Марин Чилич.

Федерер се нуждаеше само от 2:22 часа, за да се наложи категорично над Томаш Бердрих. Швейцарецът спечели с тайбрек в първия сет. Той проби подаването на своя противник при 2:2 гейма, но допусна отпускане и Бердрих навакса за 4:4. Така псе стигна до тайбрек, където Федерер затвори сета след 7:4.

Вторият сет бе изключително оспорван. Първо Бердрих спаси два брейк пойнта в четвъртия гейм, а след това и Федерер отрази възможност за пробив в седмия. В крайна сметка се стигна до нов тайбрек. Този път Роджър Федерер влезе много силно в него и дръпна с 5:1 точки. В крайна сметка се стигна до ново 7:4 в полза на швейцареца и аванс от 2:0 сета.

Бердрих започна уверено третия сет. Все пак отново Федерер имаше възможност за пробив в петия гейм, която бе отразена. При последвалото подаване на швейцареца се стигна до два брейк пойнта на сметката на Бердрих.

С три аса Федерер се измъкна от трудната ситуация и изравни за 3:3. Швейцарецът сломи своя противник в следващия гейм, след като проби на 30. Федерер не допусна изненада до края и спечели с 6:4 третия сет, с което взе и мача.