Техническият комитет на Световната федерация по гимнастика (ФИГ) публикува съобщение, в което обяви, че някои от съдиите, които са били част от журито на турнира по художествена гимнастика на олимпийските игри в Токио, са били заплашвани след надпреварата. 

ФИГ не посочва откъде са дошли заплахите, но най-вероятно това касае скандала, предизвикан от страна на Русия, след като нито ансамбълът на страната, нито индивидуалните гимнастички спечелиха златни медали.

Ето какво публикуваха от Международната федерация по гимнастика по темата с олимпийския турнир по художествена гимнастика:

"Техническият комитет по художествена гимнастика на Международната федерация по гимнастика (FIG) осъществи задълбочен преглед след състезанието на всички компоненти за оценка във всяка фаза на състезанията по художествена гимнастика на олимпийските игри в Токио 2020. В резултат от този процес, можем да потвърдим, че не са установени пристрастия или нередности в журито. Следователно Техническият комитет по художествена гимнастика потвърждава, че класиранията и резултатите от олимпийските игри в Токио 2020 по художествена гимнастика са честни и безпристрастни, както за индивидуално, така и за ансамбли.

Снимка: Lap.bg

FIG установи строги критерии за обективен подбор на най-квалифицираните и безпристрастни съдии за олимпийските игри и ние сме доволни от тяхната работа.

Бяхме ужасени да научим, че няколко съдии от панелите по художествена гимнастика са получавали множество заплахи и съобщения на омраза след състезанията от олимпиадата.

Тези опити за дестабилизиране на съдиите са напълно неприемливи. FIG иска ясно да заяви, че тези съдии имат нашата пълна подкрепа и могат да бъдат похвалени за работата си.", гласи съобщението.

Президентът на Руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер скочи на съдиите, след като Линой Ашрам (Израел) изпревари Дина Аверина за златото в индивидуалния многобой, а българският ансамбъл прекъсна доминацията на Русия, триумфирайки с титлата на Игрите в Токио.