ФИФА започна дисциплинарно разследване след расистките обиди по адрес на националите на Англия при гостуването на Унгария в квалификациите за мондиала в Катар.

Трите лъва спечелиха с 4:0 в Будапеща, а Рахим Стърлинг и Джуд Белингам станаха обект на расистки скандирания и маймунски звуци от част от привържениците на "маджарите".

Феновете на домакините освиркаха англичаните и преди първия съдийски сигнал, тъй като те коленичиха в познат жест в борбата срещу расизма.

Феновете на Унгария си позволиха и да нахлуят на терена, като имаше и сигнални ракети. Местната футболна федерация спомена двата инцидента в свое изявление, но не и за расистките обиди. 

Снимка: Reuters

"Това ще бъде винаги част от играта, докато не бъдат взети подходящите мерки и наказания от тези, които имат властта. Не можем да позволим омразата да спечели, продължавайте да се усмихвате", написа 18-годишният полузащитник на "Борусия" Дортмунд Джуд Белингам.

ФИФА е започнала дисциплинарното разследване "след анализирането на докладите от мача".

"Още веднъж, ФИФА иска да подчертае позицията си, че остава твърдо зад отхвърлянето на всяка форма на расизъм и насилие, както и други форми на дискриминация или обиди. Нямаме никакъв толеранс срещу подобно поведение във футбола", се казва в изявлението на Международната футболна централа.

УЕФА вече веднъж наказа Унгария за два мача без публика след поведението на феновете на Евро 2020.