Световната футболна федерация (ФИФА) подаде жалба срещу бившия президент на организацията Сеп Блатер във връзка с изграждането на Музея на футбола в швейцарския град Цюрих.

Жалбата в съда е заради участието на Блатер и други бивши официални лица в съставянето на проекта за музей.

През 2015 година Блатер подаде оставка, след като бе замесен в много голям корупционен скандал. Той бе начело на централата 17 години.

Той изтърпява шестгодишна забрана да се занимава с футбол заради нарушения на етичните норми и корупционни практики. 84-годишният швейцарец бе обвинен в продажбата на телевизионни права на CFU за световните първенства през 2010 и 2014 г. за едва 600 хиляди долара, което е далеч под пазарната стойност.

 

Самият Блатер винаги е отричал да има участие в каквито и да е нередни действия.

Според ФИФА, администрацията на Блатер е похарчила 500 милиона евро за реновирането на сграда, на която не е собственик. Освен това организацията е сключила финансово неизгоден многогодишен договор за наем, който води до допълнителни загуби.

"След подробен преглед на исторически факти и обстоятелства, свързани с изграждането и текущите експлоатационни разходи на музея на ФИФА, ФИФА е узнала за много сериозни нередности по отношение на този проект, които пораждат сериозни подозрения за престъпления, неправомерно поведение от различни длъжностни лица и компании, свързани с въпроса. Жалбата е изпратена до прокуратурата в Цюрих", посочват от ФИФА.

Реализацията на музейния проект на ФИФА започна през 2013-а, две години преди Блатер да подаде оставката си. Музеят официално бе открит на 28 февруари 2016 г.