ФИФА удължи до 2028 г. наказанието на бившия президент на централата Сеп Блатер. Освен това той ще бъде глобен с 1 милион швейцарски франка. Причина за новата санкция е "различни нарушения" на етичния кодекс на ФИФА от страна на Блатер.

Швейцарецът бе начело на ФИФА между 1998 и 2015 година, но го отстраниха от поста след скандал с нерегламентирано плащане на 2 млн. швейцарски франка на тогавашния президент на УЕФА Мишел Платини.

Снимка: Getty Images

Настоящото наказание на 85-годишния Блатер изтича през октомври 2021 г., а новото влиза в сила веднага след това и ще бъде за срок от 6 години и 8 месеца.

Освен Блатер, ФИФА наложи същото наказание и на бившия главен секретар Жером Валке. То ще влезе в сила през 2025 г., когато изтича настоящата му санкция.

В изявлението на Международната футболна федерация по случая се казва: "Разследванията срещу Блатер и Валке са свързани с различни обвинения и по-конкретно с плащанията на бонуси на висши ръководители на ФИФА във връзка с някои от състезанията и с различни изменения на трудовите договори на някои от служителите. Случаят с г-н Валке е свързан с възстановяване на разноски по съдебни дела от страна на ФИФА."