Привържениците на "Локомотив" София излязоха с декларация, която остро осъжда решението на Българския футболен съюз да прекрати Втора лига при настоящото класиране.

От Футболната централа обявиха своето решение вчера (15 май) след заседание на Изпълнителния комитет. По този начин в елита се изкачва ЦСКА 1948, а "Септември" и "Монтана" (съответно втори и трети в класирането) ще играят баражи с изпадащите от първия ешалон.

"Локомотив" е на четвърто място и няма да има възможност за промоция през кампанията. Привържениците на тима от столичния квартал "Надежда" нарекоха решението на БФС "безумно" и заявиха, че по този начин се потъпкват моралните ценности.

Ето и целия текст на декларацията:

"Локомотив" е клуб със славна история, дал много на българския спорт. След като клубът бе изхвърлен от „А” група, той се прероди и започна  отначало, на чисто. През последните години "Локомотив" премина през множество перипетии. "Червено-черната" общност изстрада множество несправедливи решения на БФС. Именно такова решение, бе взето вчера, на 15.05.2020.

Изпълкомът на БФС реши да прекрати първенството на Втора лига и да обяви настоящето класиране за крайно, като остави "Локомотив" на четвърта позиция, с три точки зад третия "Монтана", при над десет оставащи кръга. Заради това решение на Изпълкома, отборът губи шансове за завръщане в Първа лига. Решението е безумно, потъпкват се всички морални ценности на спорта за честната игра. Къде отиват всичките вложени средства и усилия на клубовете? Защо беше отнета възможността на "Локомотив" да се върне там, където му е мястото? Защо биват защитавани интересите само на някои определени клубове?

Ситуацията е абсурдна, предвид това, че имаше няколко варианта за подновяване на първенството, като най-логичният беше да се изиграят по шест мача между първите четири отбора - ЦСКА 1948, "Септември", "Монтана" и "Локомотив" София, на разменено гостуване. Локомотивската общност винаги е вярвала, че завръщането в Първа лига трябва да стане по честен и справедлив начин, именно за това Изпълкомът на БФС трябва да преразгледа своето решение и да даде шанса, полагащ се на "Локомотив".

"Железничарите" са вторият тим, който се изказва против решението за преждевременно прекратяване на Втора лига. Собственикът на "Септември" Румен Чандъров заподозря спонсорски интереси в развоя на ситуацията. От БФС определиха изказването му пред bTV като опит за манипулация.