Провокации и закани от страна на феновете на "Краковия" към тези на "Левски" преди боя в Братислава е имало, но не и уреждане на сблъсъци. Това заяви председателят на Националния клуб на привържениците на "сините" Степан Хиндлиян в предаването "Тази събота".

Няколко часа преди българският тим да победи "Ружомберок" с 2:0 в среща от първия предварителен кръг на Лига Европа, феновете на "Левски" бяха нападнати от привърженици на полския "Краковия" и побратимата им агитка от "Аякс". След бързата намеса на полицията бяха арестувани 107 души. 51 от тях бяха българи, които в последствие бяха освободени.

"За бой преди боя нямам информация и мисля, че това са спекулации и силно преувеличени твърдения. Както и че този сблъсък е бил предварително уговорен. Изключително важно е да се знае, за да не се изпада в сюжети от научната фантастика, че полски фенове направиха опит за контакт преди мача през интернет с представители на нашата публика с откровената заплаха: "Ще дойдете в Братислава и ще ви нападнем". Отговорът от наша страна е "Не ме занимавай с глупости, гледай си работата". После се стига до това нещо. Ако някой знае, че аз ще бъда на определено място след 2 дни и ми каже, че ще ме нападне, това не означава, че сме се разбрали да се бием. Когато се пътува в чужбина за европейските клубни турнири, особено в предварителните кръгове и особено на дестинации на Балканския полуостров или в Централна Европа, всички са с едно на ум, защото тези неща са част от играта", заяви Хиндлиян.

Снимка: Facebook

Той разкри, че един от "сините" привърженици е пострадал леко от наръгване, което противоречи на кодекса на футболните ултраси.

"Публиката на "Левски" е утвърдена, известна, съставена от сериозни мъже, които са градили име и репутация в продължение на дълги години. Разни фракции и организации, особено когато става въпрос за гостувания извън България, се опитват да се доказват. Това е така наречената ултрас култура. За тях би било много престижно да вземат победа над едни утвърдени футболни привърженици, каквито са левскарите. Този план на поляците не е проработил. Кого са търсили няма значение, важното е с какво са се сблъскали. Вече ще имат едно на ум за в бъдеще", каза още той.

"Това са различен вид хобита и различен вид изразяване на страсти, което обединява от една страна, а от друга разделя. За една част от привържениците страстите са много и те живеят от мач за мач.