Спортната ни икона Йордан Йовчев постигна поредния си забележителен успех. Българинът, който участва на олимпийски игри за шести пореден път (никой друг гимнастик не го е постигал досега), се класира на финал на халки в спортната гимнастика.

В квалификациите 39-годишният Йовчев получи оценка от 15.308 точки и ще спори за медал от Лондон.

Йовчев е олимпийски вицешампион, носител на четири медала от олимпийски игри (сребро от Атина 2004 на халки, бронз на земя от Атина 2004, бронзови отличия на земя и халки от Сидни'2000), четирикратен световен шампион и трикратен световен вицешампион.

"Много съм доволен. Това е върхът на усилията ми. Дори да
остана осми във финала, това няма да има значение, защото
постигнах целта си - да бъда на финал. Не смятам, че имам
някакви шансове за медал. Далеч съм от тази идея", каза Йордан Йовчев и призна за физическите проблеми, които го измъчват от доста време.

"Имам частично скъсан мускул и китката ми е частично
счупена. Вече съм почти на 40 години и се задържах в този спорт повече от необходимото. Чувствам се доста уморен", добави българският гимнастик.

С първа оценка в квалификациите на халки е Чън Ибин (Китай) - 15.858 точки, следван от Матео Моранди (Италия) с 15.766 точки и Александър Баландин (Русия) с 15.666 точки.

Първата си среща на Олимпиадата в Лондон спечели и българският боксьор Детелин Далаклиев. Той победи с 15:6 точки южноафриканеца Аябонга Сунджика. Даликлев се състезава в категория до 56 килограма.

Повече спортни новини четете в спортната секция на btv.bg!