Бившият председател на Националния фенклуб на Берое Александър Мечев е част от групата привърженици на старозагорския отбор, които са в Биелина, Босна и Херцеговина, за да подкрепят Берое в реванша от първия квалификационен кръг на Лига Европа след нулево равенство у дома.


Мечев е присъствал на мелето между български и босненски фенове в навечерието на мача между Радник и Берое.

Кой е започнал боя? Къде е станал той? Използвани ли са оръжия? Има ли ранени българи на босненска земя? Всичко в разказа от първо лице на Александър Мечев пред bTV.

Видео:


Разкажи ми какво се случи. Какво видя ти?

-
През деня си обикаляхме по центъра. Вечерта се събрахме цялата група, които пътуваме с нощувка за мача в Босна. След като разгледахме града, минахме да поздравим футболистите, които си бяха в техния хотел малко преди полунощ, да се видим с ръководството на отбора, да разменим две-три приказки. Нашият хотел се намираше на 400-500 метра от хотела на футболистите. Просто минахме за пет минути оттам и докато се усетим започна войната.  Не мога да кажа, че това беше хулиганска проява, това беше убийствено нападение. Имаше хора с мачетета, с бухалки.

Тоест те бяха специално подготвени за масово клане?

- Хора, които носеха мачетета и ножове. Не мисля, че ако искаш да набиеш някого, ще го направиш с нож. Искаха да ни избиват. Имаме едно момче с 12 шева на бедрото.

Какво е състоянието на пострадалите в момента?

- Само това момче беше наръгано. Другите са добре. Нямаме хора в болница. Снощи около два часа след инцидента имахме 20 човека, задържани, които бяха освободени. В момента ги връщат на групи. Гледали са на записи, правят разследване. Сутринта целият периметър на хотела беше отцепен. В 8:00 ч. започна оглед на мястото на произшествието. Събират се данни за случилото се. 20-те момчета, които бяха задържани снощи бяха отведени в районното, за да дадат своите показания, включително и момчето, което пострада най-тежко.

Категорично да разбираме, че босненските фенове са ви нападнали?

- Да, разбира се. Ние бяхме при хотела на футболистите. За да стигнем до нашия хотел, трябва да минем през хотела на футболистите. Те хвърлиха бомба по нас и едно от нашите момчета вдигна маса, за да ни предпази и бомбата гръмна в масата.

Започнаха с хвърляне на бомба?

- Имаха и бомба, и факли, сигнални ракети, бухалки, мачетета, но това всичко се вижда на записа. Нашият проблем е, че местната полиция не иска да вярва на това. Атаката изглежда беше подготвена и от полицията. Тук ни задържаха на един паркинг, за да не влезем в града. Всичко беше подготвено. Тяхната агитка мина и се поздрави с полицията и от тях почти няма задържани.

От босненските фенове няма никой задържан?


- Мисля, че има четирима задържани, но не знам дали това е официална информация.

В момента чувствате ли се сигурни за вашето здраве?

- Еми, какво да се чувстваме сигурни? Това може да се случи отново по всяко едно време. Навърта се тук полиция, но това нищо не значи.

Ще ви допуснат ли до мача?

- Да, ние сме на 200 метра от стадиона. Чакаме да стане време за футболната среща и отиваме към стадиона. Има 180 човека, които чакат в момента на границата и не знаем дали ще ги пуснат да гледат мача. Някъде от около три часа са на границата (б.а. от 13:00 ч.)

Каза ми, че босненските фенове са се поздравили с полицията. Според теб въобще полицията ще предприеме ли адекватни мерки след случилото се?


- Това, което им казаха и нашите треньори на полицаите: „Вие ги знаете кои са хората. Защо не предприемете някакви мерки?” Те обаче казаха: „Знаем ги кои са, ама няма как”. Но няма проблеми – ако беше честен боят, щеше да е супер. Нямам нищо против, ама да тръгнат с мачетета и бомби – това не е спортсменско