Българската федерация по вдигане на тежести изрази остро недоволството си от решението на съдиите на олимпийските игри в Токио да не признаят последния опит на българина Христо Христов в категория до 109 кг на олимпийските игри. 

Именно този опит щеше да донесе бронз на българина, но реферите прегледаха ситуацията и заявиха, че той е бил нередовен. 20-годишният сребърен медалист от световното първенство в Москва 2021 остана пети в крайното класиране.

Според българската федерация, подобно решение не само е дискусионно, но и против основните правила в спорта за равнопоставеност на участниците и феърплей. От родната централа са категорични, че съдийските решения при част от другите участници са били не в техен ущърб, а в тяхна полза.

Снимка: Lap.bg

"Българска федерация по вдигане на тежести изразява своето недоволство и категорично несъгласие със случилото се с българския щангист Христо Христов по време на олимпийския турнир в Токио. Непризнаването на последния опит на българина на практика го лиши от бронзов медал в кат. 109 кг и отне на страната ни възможността да спечели отличие в този спорт.

Смятаме, че Международната федерация по вдигане на тежести носи отговорност за случилото се и следва да реагира на начина, по който определените от нея шеф на журито и целия реферски екип в тази категория взеха своето решение. Възмущението идва и от това, че по време на състезанието съдиите демонстрираха различен критерии и пристрастност, като в същите ситуации с други щангисти отсъдиха добри опити. Ето защо не приемаме мотивите, с които последният опит на Христов бе обявен за нередовен.

Подобни ощетявания и явни съдийски неправди демотивират състезатели и треньори, като нанасят сериозен удар по вдигането на тежести. Считаме също, че са нарушени основните принципи на спортната надпревара, а именно феърплей, равен старт и равнопоставеност между участниците.

В тази връзка БФВТ ще сезира МОК и ще изпрати официален протест до Международната федерация по вдигане на тежести с настояване за реакция по казуса, както и за решителни и бързи мерки подобни ощетявания да не се повтарят в бъдеще. В спорта определящи следва да са резултатите, а не реферските ангажименти, подмолни лобита и политики.

Снимка: Lap.bg

Изказваме също така благодарност и пълна подкрепа към Христо Христов. Той е нашият герой и нашият истински медалист, който ще се върне още по-силен и амбициран на подиума. Убедени сме, че с подобни талантливи бойци българската тежка атлетика има добро и успешно бъдеще", се казва в изявлението.

В интервю пред bTV след състезанието родният щангист също сподели, че се чувства ощетен.