Участието на български биатлонисти на зимните олимпийски игри в Пекин 2022 г. е под въпрос, алармираха от родната федерация. Причината е липса на достатъчно финансиране, което да подсигури участието на наши представители в стартовете от Световната купа. Именно по време на тях ще бъдат разпределени квотите за най-авторитетния спортен форум, който трябва да се проведе през февруари. 

"Бюджетът на най-успешния български зимен спорт поначало бе орязан със 150 000 лв. в сравнение с предолимпийската година преди Пьончан 2018 с мотива, че летните игри в Токио се отложиха с 12 месеца. Тази редукция бе придружена с обещанията от Министерството на младежта и спорта, че зимните федерации ще бъдат дофинансирани в последното тримесечие на тази година за да завършат нормално квалификациите и подготовката си за олимпиадата в Пекин. Това обаче така и не се случва", пишат от федерацията. 

Първият кръг от Световната купа по биатлон е на 27 ноември в Йостерсунд. Максималният брой участници от една страна са 4 мъже и 4 жени. Имената им ще станат ясни до 16 януари 2022 г. 

"Това може да се случи само ако се осигурят обещаните средства за да се стартира във всички световни купи. В момента обаче, след няколко срещи с министъра на спорта и неговите заместници, все още не е ясно как и кога ще се подпомогнат зимните федерации. Това затруднява неимоверно организацията и логистиката на националните отбори в преследването на квоти за зимните олимпийски игри в Пекин", пишат още от БФБ.

През 2018 г. в Пьонгчанг България имаше 10 представители в биатлона на зимните олимпийски игри. Най-добро представяне записа Владимир Илиев, който завърши на 19-то място в индивидуалната надпревара.

Единственият златен медал от зимния форум да България е спечелен от президента на федерацията по биатлон - Екатерина Дафовска през 1998 г. в Нагано.