Европейското първенство по художествена гимнастика ще се проведе от 26 до 29 ноември в Киев (Украйна), обявиха от пресслужбата на eвропейската централа. Форумът трябваше да се състои от 21 до 24 май, но бе отложен заради пандемията от коронавирус.

В сътрудничество с местните организационни комитети и с оглед на настоящата ситуация с COVID-19 в цяла Европа, Изпълнителният комитет по европейска гимнастика се съгласи с предложенията за нови дати за отложените шампионати на Стария континент през 2020 година.

Европейският шампионат по спортна гимнастика за мъже ще се проведе в Баку (Азербайджан) от 9 до 13 декември 2020-а, последван от европейското по спортна гимнастика за жени от 17 до 20 декември.

Форматът на европейските първенства остава същият като първоначално планирания, включително местата, които осигуряват олимпийски квоти.

"Тези решения бяха взети според настоящата информация, достъпна от нашите национални федерации, и ситуацията в Европа. В момента смятаме, че е възможно да се организират тези събития през есента. Европейската гимнастика обаче ще продължи да оценява ситуацията през следващите месеци. Ако ситуацията на по-късна дата вече не се счита за достатъчно безопасна, ние ще реагираме. Здравето на гимнастиците, треньорите, зрителите остава основната ни грижа", каза президентът на европейската гимнастика Фарид Гайбов.