Отложеното европейско първенство по футбол може да се проведе не в 12, а само в една държава, съобщи президентът на "Байерн" Мюнхен Карл-Хайнц Румениге. Пред мюнхенско издание, Румениге заяви, че президентът на УЕФА Александър Чеферин обмисля промяната в провеждането на шампионата на Стария континент заради пандемията от коронавирус.

Европейското първенство трябваше да се проведе миналото лято, но бе отложено заради притеснителната ситуация около разпространението на вируса.

Снимка: Reuters

"Президентът на УЕФА Александър Чеферин е много предпазлив с коронавируса. Знам, че той обмисля дали във времето на пандемия не е по-добре европейското първенство да се проведе на територията на една държава, където по-лесно ще може да бъдат наложени единни критерии за спазване на противоепидемичните мерки. Не бива да се забравя, че идеята за този уникален турнир в 12 различни държави се появи, когато коронавирусът не съществуваше. През следващите седмици УЕФА трябва да вземе решение къде и по какъв начин ще се проведе европейското първенство. Няма да бъде никак лесно. Доколкото познавам Александър Чеферин, това със сигурност ще бъде най-доброто, най-правилното и най-мъдрото решение с оглед на ситуацията", обясни босът на баварския гранд.

Снимка: Getty Images

Говорител на европейската централа не отрече думите на Румениге: "В момента работим по 4 сценария: пълни стадиони, запълнен капацитет между 50 и 100%, между 20 и 30% заетост на местата, и без публика по трибуните", каза говорителят.

Стартът на първенството е насрочен за 11 юни в Рим, а финалът за 11 юли в Лондон. Очаква се на 5 март УЕФА да излезе с решение дали шампионатът ще се проведе по план в 12 различни града в Европа.

***

Информация за коефициенти за това и други спортни събития можете да намерите на efbet.com