Личен рекорд по резултатност. Изравнен личен рекорд по борби. Личен рекорд по откраднати топки. Личен рекорд по коефициент на полезно действие. Евролигата е в краката на Александър Везенков. Същото важи и за всички спортни медии на Стария континент през последното денонощие.

"Саша Везенков ще помни дълго тази нощ в Берлин. Той вписа името си със златни букви в историята на "Олимпиакос". Силни, много силни думи, а когато те са написани в меката на баскетболните анализи - Eurohoops.net, ние просто сме длъжни да се съгласим. И като българи, да се зарадваме.

Везенков, който в Гърция приемат за свой и не без основание (той израства в школата на "Арис" Солун, където попада едва 14-годишен, през 2009-а, роден е и е израснал в Кипър, има и гръцки паспорт), е тема №1 за най-авторитетния, най-тиражирания и най-стария политически всекидневник в южната ни съседка - "Та Неа".

"Той беше нежелан, а сега няма по-търсен от него. Саша Везенков вече е звезда", отсичат журналистите от излизащия от далечната 1931 година атински вестник с ежедневен тираж от 35 000 бройки. Зад коментара в "Та Неа" има и конкретна предистория: след два не особено убедителни сезона в Пирея, миналото лято оставането на българина в "Олимпиакос" не бе никак сигурно, той имаше предложение от кръвния враг "Панатинайкос", но две неща натежаха - лоялността на Саша и огромното доверие, с което той се ползва от треньора Йоргос Барцокас.

С "кървав" почерк пък са изписани похвалите по адрес на 206-сантиметровото крило в испанския всекидневник "Мундо депортиво" - официоз на гранда "Барселона", където Везенков премина с трансфер за 2 милиона евро и 4-годишен договор през лятото на 2015 г.

"Барселона" трябва да се замисли. Везенков прекара три години в Испания, но бе пуснат да си отиде. За да експлодира в "Олимпиакос", гласят част от думите, посветени на национала.

Ръководството на 18-кратния шампион на Испания никога не се довери напълно на таланта на нашето момче, никога не му даде истински шанс да разгърне потенциала си и накрая просто го пусна да си отиде, за да потърси щастието си другаде.

Нямаше нищо по-логично това "другаде" за Везенков да бъде Гърция.