УЕФА поиска от Украйна да направи промени по фланелката си за Евро 2020 и да премахне "политическия" слоган, който ядоса Русия.

Европейската футболна централа заяви, че посланието "Слава на нашите герои", което бе знаково по време на антируските протести през 2014 г. в Украйна, е "явно политическо".

Снимка: Reuters

Във вторник Русия изпрати писмо с оплакване до УЕФА заради жълтата фланелка, която включва и полуостров Крим, който бе анексиран от Русия през 2014. Но от европейската централа заявиха, че картата не трябва да бъде променяна, защото резолюция на Общото събрание на ООН "разпознава териториалните граници като отбелязани заради дизайна".

Слоганът "Слава на Украйна" също бе одобрен от УЕФА, тъй като "сам по себе си може да бъде счетен за неполитическа фраза на обща национална значимост". Скандирането бе използвано от протестиращите, които свалиха от власт подкрепян от Кремъл лидер по време на демонстрациите на Майдана преди седем години. Размириците бяха порицани от Москва и предизвикаха криза във взаимоотношенията между двете страни. Русия анексира Крим, а конфликът отне живота на повече от 13 000 души.

Снимка: Reuters

Междувременно говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова приветства искането на УЕФА. "Спортът не е бойно поле, а поле за конкуренция… станете спортни герои и ще имате слава. Направете го по този начин, а не с национални слогани". написа тя.