Ръководството на "Етър" Велико Търново, заяви, че ще сезира Комисията за етика и феърплей към Българския футболен съюз след расисткия скандал по време на домакинството от Първа футболна лига срещу "Славия".

Футболистът на домакините Гаетан Миси Мезу написа в профила си във "Фейсбук", че вратарят на "белите" Светослав Вуцов, син на известния треньор Велислав Вуцов, го е обидил на расистка основа, като уточни, че го е нарекъл "маймуна". Габонецът твърди, че е уведомил главния съдия Валентин Железов за обидата, но реферът не е обърнал внимание на оплакването му.

Мезу застана зад думите си и в интервю за bTV: "Да, вратарят на "Славия" ме нарече "маймуна". Първоначално не бях сигурен, че е казал това и го попитах дали е така. И той го повтори! След това съобщих на съдията, който ми каза да не лъжа. Повторих му отново как ме е нарекъл Вуцов, за да му дам възможност да направи нещо или да спре мача или поне да говори с него. И след това ми показа жълт картон."

На своя официален сайт от "Етър" заявиха, че ще окажат пълна подкрепа на своя футболист. "Виолетовите" са категорични, че подобни пререкания и обиди на расистка основа са недопустими.

Снимка: Lap.bg

Ето и целия текст на декларацията:

"Футболен клуб „Етър Велико Търново” застава изцяло зад своя нападател Гаетан Миси Мезу в неговата борба срещу расизма и осъжда остро проявите на разисъм по футболните терени и извън тях. Гаетан Миси Мезу твърди, че в края на първото полувреме е бил наречен „маймуна” от вратаря на „Славия” Светослав Вуцов. Нашият нападател бе силно възмутен и огорчен и дори не искаше да излиза на терена за втората част на мача.

Недопустимо е подобни неща да се случват и ръководството на „Етър” осъжда остро проявата на вратаря на гостуващия отбор! Припомняме, че Изпълнителният комитет на УЕФА отдавна е приел програма за борба с расизма и дискриминацията и дори въведе практика при прояви на разисъм мачовете да бъдат временно спирани, а ако те се повторят, двубоите да бъдат прекратявани.

„Етър” ще сезира утре Комисията по етика и феърплей към Българския футболен съюз и ще я запознае в детайли със случая. Призоваваме компетентните органи да вземат своевременно решение по случая и декларираме, че и занапред остро ще се противопоставяме на подобни прояви на дискриминация!

Само общите ни усилия биха изкоренили проявите на расизъм и човеконенавист, които са недопустими в човешките отношения"

От комисията по Етика и Феърплей заявиха, че след като се запознаят с доклада на делегата и главния съдия Валентин Железов, ще преценят дали ще се стигне до изслушване на двамата играчи.

Пред bTV президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов коментира, че подкрепя напълно Светослав Вуцов.