24 часа на Витоша в компанията на едни от най-изявените български спортисти, изпълнявайки различни дейности - от колоездене, през летене с балон, до кучешки впряг - така изглеждаше съботния ден за алпиниста Дойчин Боянов.

В основата на този приключенски супермаратон стои благородна кауза - планината да стане достъпна за хора с увреждания.

Снимка: bTV

"За мен това бе съвършеното приключение в компания на едни хора, които аз много уважавам. Стартирахме от квартал "Княжево" - там където съм роден, със скоростно изкачване до Копитото. Тази отсечка ми е дала страшно много при моята подготовка за най-високите върхове на планетата, които съм имал възможност да посетя. Това е една много стръмна дистанция в планината, която в рамките на възможно най-кратко време човек трябва да преодолее 700 м денивелация. Сериозно натоварване е, когато се гледа часовника. След това продължихме със шосейно колоездене с Евгени Балев", разказа за първото предизвикателство от "Един ден на Витоша" Дойчин.

В инициативата се включиха световната и европейска шампионка по кану Станилия Стаменова, Кирил Николов – Дизела, планинският бегач Антония Григорова, алпинистът Боян Петров, парапланеристът Веселин Овчаров, както и хора с увреждания, които активно спортуват, като Владимир Гюров и Иван Кожухаров.

"При толкова много хора и страхотни характери, при най-разнообразна екипировка, която трябва да се използва, да се достави на определено пункт, при субординация на променящата се външна среда - метеорологична, политическа, пък и глобална, не е толкова просто. Пък и е много лесно с приятели. Работиш ли с приятели е страхотно!", разказа първият помощник на Боянов за организацията на цялото събитие - Румен Радев.

Цялостното приключение изглежда изтощително отстрани, но Дойчин, който е виждал света от едни от най-високите върхове, е категоричен, че по-трудна е била организацията. В самото приключение пък му помагат приятелите, многото течности, както и ориз с гъби, сготвен у дома.

"За мен почивката започва в момента, в който дадохме старта в 0:00 ч. Бяхме се заложили персонално в една инициатива, която криеше много рискове. Изключително сложна организация е да се разположат толкова хора в една система и всичко това да взаимодейства без да се получат засечки. Това изпитах като напрежение преди мероприятието. По време на самото изпълнение на дейностите, за мен беше празник", каза Боянов.

Какви трудности са имали участниците по продължение на трасето, как ще протече възстановяването на Дойчин и как се уговаря кон да слезе от фургон, чуйте в следващото видео:

Ако искате да подпомогнете инициативата, изпратете SMS с текст "DMS VITOSHA" на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.