Сагата със световния номер 1 в тениса продължава! Шансовете на Новак Джокович да спечели обжалването на повторно анулираната му австралийска виза са много по-ниски от първия път, предават медиите в Сърбия.

По-рано днес министърът по имиграционните въпроси на Австралия Алекс Хоук се възползва от правото си и разпореди депортиране на Джокович само 3 дни преди старта на Australian Open.

Тенисистът обжалва и ще се яви на разпит пред имиграционните власти утре. В неделя той трябва да е в съда за основното изслушване по казуса.

Случаят обаче беше пренасочен към федералния съд, което е възможно най-лошото развитие на ситуацията за екипа на Джокович, според авторитетния австралийски юрист Сангита Пилай.

Първо - защото министър Хоук упражни правомощията си съгласно раздел 133С(3) от Закона за миграцията, на основания, че е в обществения интерес. Това означава, че не е нужно да обосновава решението си, като същевременно намалява вероятността за допускане на процесуална грешка.

Второ - принципът за естествена справедливост от англосаксонското право (задължение да се действа справедливо и след изслушване) не важи за решенията по член 133С(3). Това означава, че Джокович може да оспори, но възможностите му са ограничени. Тоест, няма пълното право да твърди, че решението е неправилно.

Трето - Джокович не може да обжалва пред апелативния съд.

"Погрешно е да се мисли, че анулирането на визата заради обществения интерес е в полза на Джокович. Съдът в Австралия в повечето случаи се обосновава с преценката на министъра, когато разглежда дали нещо е в интерес на обществото или не.", коментира още Питай.

Премеждията на носителя на 20 титли от Големия шлем започнаха още с пристигането му в Австралия на 6 януари. Той обяви ден преди това, че е получил специално медицинско разрешение да се включи в Откритото първенство на Австралия, дори без да има поставени ваксини срещу коронавирус.

На летището обаче граничните власти не приеха обяснението му, анулираха визата му и го настаниха за 5 дни в хотел за мигранти.

Впоследствие адвокатите му обжалваха, а Джокович беше освободен след изслушване в съда. Остана обаче възможността визата му да бъде отново анулирана и той да бъде депортиран.

След няколко дни в размисъл, министър Хоук най-после излезе с решение и еднолично анулира визата на сърбина.

В хода на драматичните събития станаха ясни и други подробности за Джокович. Той не е ваксиниран, а медицинското му изключение е признато на базата на положителен PCR тест, направен в Белград на 16 декември.

Въпреки че е трябвало да бъде под карантина, Джокович разкри, че се е срещнал с френски журналист.

Германското издание "Шпигел" пък разследва евентуална фалшификация на теста на сърбина. При проверка, той първо е давал отрицателен, а след това положителен резултат.

Стана ясно още, че Ноле е подал невярна информация при влизането си в Австралия. Той е заявил, че не е пътувал извън родината си в предишните 14 дни, въпреки че на Нова година е бил в Испания. За това неразбирателство тенисистът обвини агента си.

Ако адвокатите на тенисиста не спечелят обжалването, той ще пропусне възможността да се бори за 10-а титла от Australian Open и рекордна 21-а в Шлема.