"Шампиони под карантина". Това е съдбата днес на всички професионални спортисти. Изолирани у дома, някои от тях под карантина, а други, просто спазващи указанията за социално дистанциране в борбата с коронавируса, те не се предават. Напротив. Техните зали, стадиони, басейни и писти пустеят, но домовете им се превръщат във все по-колоритни тренировъчни площадки.

Днес ви срещаме с волейболистите Елица Василева и Александър Атанасиевич. 

Капитанката на женския национален отбор по волейбол - Елица Василева, е в епицентъра на пандемията от коронавирус - Италия. Българката играе в местния "Игор Горгонзола" Новара. Градчето се намира в Северна Италия, само на 50 километра от Милано в най-засегнатата област Ломбардия. Самата тя има съмнения, че е изкарала коронавируса, тъй като преди три месеца с отбора ѝ участваха на Световното клубно първенство в Китай, когато бумът на заразата започна.

За Елица и приятеля ѝ - един от най-добрите волейболисти в света, който също играе на Апенините - сърбинът Александър Атанасиевич, днес е 17-ти ден на пълна изолация.

"Излизаме много рядко - само до супермаркета. Правим го на 2-3 може и 4 дни. Положението продължава да бъде сериозно. Изпълняваме всичко, което са ни заръчали от клубовете и от държавата тук, и се надяваме, че колкото повече сега сме затворени вкъщи и спазваме правилата, толкова по-бързо ще сме всички заедно и ще водим нормален начин на живот", споделя българската волейболистка.

Василева и Атанасиевич са заедно от лятото на 2017 г. Докато бе състезателка на руския "Динамо" Казан, капитанката на "лъвиците" редовно пътуваше до Италия, за да гледа на живо Алекс с екипа на "Перуджа".

След това българката продължи кариерата си в Италия, което позволи на двамата да бъдат по-често заедно. Въпреки това двамата спортисти имат изключително динамичен живот, разпокъсан между тренировки и безкрайни пътувания за мачове.

За разлика от познатото ежедневие, сега волейболната двойка има време за всичко. По време на карантината, животът им, както и на повечето хора, се преобръща на 180 градуса. Те се сблъскват с далеч по-спокойно, но и еднообразно ежедневие. Въпреки това, двамата намират начин да се забавляват – поддържат форма със стекове минерална вода под домашна карантина. Разбира се, не забравят и любимата волейболна топка, която в този момент им липсва повече от всякога.

Специално за bTV, двамата показаха част от подготовката си в домашни условия.

"Всеки ден сменяме упражненията и гледаме да са различни, за да се разнообразяваме. Планираме деня си предварително, така че да сме заети през целия ден и да имаме занимания, за да не ни е скучно. Тренираме в случай, че възобновим сезоните, тъй като нямаме официална информация какво ще се случи с първенствата в Италия"

Волейболният шампионат в Италия беше спиран на три пъти, преди заразата да завладее цялата страна. Бъдещето на първенството е неясно, както и съдбата на повечето шампионати по целия свят. Това позволява на двойката да има повече време да експериментира със своите възможности в… кухнята. Разбира се, всичко е съобразено с хранителния режим, който трябва да спазват, за да са постоянно във форма.

Италия вече не е същата. Въпреки това волейболната двойка е сигурна, че това, което се случва на Апенините и по света, можем да го разрешим всички заедно. Далеч от дома, волейболистката похвали мерките, които са взети в България, сравнявайки ги със закъснелите на Апенините.

"Аз съм много щастлива, че мерките, които се взеха в България, предотвратиха по-голямото разпространение на заразата“, добавя Ели.

Самата Елица с усмивка на лице споделя: "Надявам се съвсем скоро да мога да се прибера свободно вкъщи и всички да сме по-свободни и щастливи заедно"

Изолацията за Елица и Александър продължава, както и за всички нас! Както на терена, така и извън него - волейболната двойка може да бъде пример, че социалната изолация е важна в борбата с коронавируса. Домашната карантина продължава, но… с усмивка на лице и много любов от две волейболни сърца в епицентъра на заразата!

bTV призовава: останете вкъщи!