Канада и Австралия станаха първите две страни, които отказаха участие на олимпийските игри в Токио това лято заради пандемията. След дискусия със състезатели, спортни асоциации и парламента на Канада Олимпийският и параолимпийският комитет (КОК) на страната обяви, че е взел "тежкото" решение да не допусне свои участници до олимпийските игри, и призова МОК спешно да отложи форума.

"Докато напълно осъзнаваме трудностите, които ще съпътстват отлагането на Игрите, нищо не е по-важно от здравето и сигурността на нашите атлети и обществото по целия свят.", обявиха в официално изявление от Канадския олимпийски комитет (КОК).

Впоследствие Олимпийският комитет на Австралия призова форумът да се проведе през 2021 г. и насърчи атлетите си да насочат своята подготовка за догодина, отхвърляйки варианта да им позволи да заминат за Токио това лято.

Решенията на Канада и Австралия идват часове след изявление на японския министър председател Шиндзо Абе, който за първи път официално намекна, че има възможност Игрите да се отложат.

"Трудно ще е да проведем Игрите в пълния им вид. Решението да отложим форума ще е неизбежно, защото сигурността на атлетите e най-важна за нас. Да не проведем олимпийските игри изобщо, обаче, не е опция.", каза пред парламента в Япония Абе.

В същото време от МОК си поставиха срок от 4 седмици да вземат окончателно решение дали Игрите ще се проведат по план, или ще бъдат отложени.

bTV призовава: останете си вкъщи!