Тежко наказание грози част от феновете на унгарския национален отбор по футбол. На привържениците, скандирали расистки обиди по време на мача с Англия (1:1) на "Уембли" от квалификациите за световното първенство, ще им бъде наложена забрана да присъстват на спортни събития в следващите 2 години. 

Преди срещата в Лондон домакините по традиция коленичиха на терена в знак на подкрепа към движението за равенство, независимо от цвета на кожата. Унгарската агитка освирка този жест, а по време на мача се чуха и други обиди от сектора на гостите. Стигна се даже до разправа с полицаите. 

Снимка: Reuters

От Унгарския футболен съюз съобщиха след мача, че всички лица, разпознати от полицията като автори на расистките скандирания и подмятания, ще бъдат наказани. 

Това не е първият път, в който унгарските фенове си навличат санкции. Англия гостува в Будапеща през септември 2021 г. и тогава част от футболистите бяха замеряни с бутилки, а Рахийм Стърлинг и Джуд Белингам се оплакаха от скандирания срещу тях на расистка основа. Наказанието беше един домакински мач пред празни трибуни - загубата от Албания с 0:1 на 9 ноември.