Двама български треньори ще бъдат изправени пред съда за манипулиране на мачове. Това става ясно от решение на Дисциплинарната комисия към БФС, която спря правата на Анатоли Тонов и Красимир Мечев.

Тонов е треньор на "Първа атомна" - тим от Козлодуй, който участва в Северозападната "В" група. До миналата седмица Мечев бе директор на детско-юношеската школа на "Спартак" Плевен, както и треньор на юношите младша възраст на клуба, но подаде оставка.

Двамата са наказани по чл. 46, ал. 1 от правилника - заради установено по надлежния ред "неспортно противоправно влияние на развитието на резултата или на крайния резултат на футболна среща". В съобщението се посочва, че правата им са спрени до произнасянето на съда. 

"След разглеждане на писмо от "Специализирана Прокуратура" на РБ, с което БФС се информира за внесен обвинителен акт в Специализираният наказателен съд срещу Анатоли Тонев за престъпление по чл.321, ал.6 от НК, ДК предвид чл.46, ал.1 от ДП /2016/2017/ и на основание чл. 46, ал. 2  от ДП /2016/2017/ – спира треньорските права на Анатоли Тонев – треньор на ФК „Първа атомна” гр. Козлодуй до произнасяне на съда.

След разглеждане на писмо от "Специализирана Прокуратура" на РБ, с което БФС се информира за внесен обвинителен акт в Специализираният наказателен съд срещу Красимир Мечев за престъпление по чл.321, ал.6 от НК, ДК предвид чл.46, ал.1 от ДП /2016/2017/ и на основание чл. 46, ал. 2  от ДП /2016/2017/ – спира треньорските права на Красимир Мечев – треньор на ОФК „Спартак” гр. Плевен до произнасяне на съда".

Делото срещу Мечев и Тонов тръгна в края на миналата година. То е и първото у нас за организиране на престъпна група с цел манипулиране на резултати. Предполагаемите престъпления са извършени по време на престоя на "Любимец" в "А" група, когато Мечев бе старши треньор, а Тонов - негов помощник. Тимът започна ударно в елита с победа над "Лудогорец", последваха още няколко впечатляващи резултата. После обаче дойде рязък обрат.