Трима национали по плуване са дали положителни проби за допинг, разкри bTV. Новината бе потвърдена от президента на федерацията Георги Аврамчев.

Шефът на антидопинговия център д-р Виолета Заркова съобщи, че забраненият медикамент е станозолол. Проверката е направена от родна страна, на 4 февруари по време на лагера на тима в "Дианабад". Пробите са изпратени за проверка във Виена.

В момента тече процедура, като тримата, уличени в употреба на забранения препарат, трябва да преценят дали искат отваряне на Б-проба, след което да дадат обяснение пред Дисциплинарната комисия на БОК. Провинилите се са Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

Снимка: Instagram

18-годишният Баблаков има покрит норматив Б за 100 м бруст за олимпийските игри в Токио. През 2020 г. той постави поредния си национален рекорд в коронната си дисциплина. На държавното първенство за юноши и девойки старша възраст в Пловдив, талантът от Велико Търново подобрява собственото си най-добро постижение, след което го прави отново и на шампионата за мъже и жени на България.

Към днешна дата Здравко Баблаков е сред седемте най-добри плувци у нас на 100 м бруст за всички времена. 

20-годишният Светлозар Николов е от Пловдив и е считан за голямата надежда на националния ни отбор в дисциплината 400 м съчетано. Николов бе сред шестимата български дебютанти на световното в малък басейн в Ханджоу (Китай) през 2018-а. Възпитаник на прочутия пловдивски треньор Ботко Трендафилов. Николов заема важно място в плановете на генералния мениджър на държавния ни тим Кристиян Минковски да имаме щафети на всяко голямо състезание.

През декември миналата година Николов най-после подобрява 13-годишния национален рекорд на България на 400 м съчетано, който до този момент принадлежи на Михаил Александров. Александров го поставя на шампионата на планетата в Мелбърн на 1 април 2007 г., а на 19 декември 2020 г., по време на държавното първенство в родния си град Пловдив, Светлозар спира хронометрите на 4:22,59 мин.

Благой Панайотов е на 18 години от Сандански. Около него и другите двама уличени Здравко Баблаков и Светлозар Николов трябваше да се гради силната щафета на България. Положителните проби на трите момчета могат да бъдат смятани за огромен удар по репутацията на новия национален отбор.

Снимка: Снимка: Алекс Филипов / BgSwim.com

Миналото лято на държавното първенство на басейн "Диана" Панайотов триумфира на 200, 800 и 1500 м свободен стил, както и на смесената щафета на 4 по 100 м с родния си клуб "Вихрен" Сандански.

Наказанието за употреба на анаболни стероиди е лишаване от състезателни права за четири години.

"Голям шок и изненада. От две години използваме еднакви витамини, има над 50 отрицателни проби. Недоумявам как са станали тези 3 положителни проби. Не са на водещи състезатели. Можем да говорим за външна намеса. Става дума за пълнолетни плувци, които сами са го взели (б. ред - станозолола). Ще проведем собствено разследване", каза президентът на родната федерация Георги Аврамчев на живо в ефира на bTV.

Той твърди, че дисциплината в тима ни не е нарушена: "Те са достатъчно зрели и пълнолетни. Всеки сам може да вземе медикаменти. Някои хора ни забиха нож в гърба. Не очаквам повече положителни проби", добави той.

Родното плуване бележи подем през последните години, като до момента страната ни има три квоти за олимпийските игри в Токио, спечелени от Антъни Иванов, Калоян Лефтеров и Йосиф Миладинов.

21-годишният Антъни Иванов, който е финалист на световни и европейски първенства, медалист от юношески състезания, многократен държавен шампион и национален рекордьор, прави фурор в Щатите, където учи и тренира през последните две години.

Младата ни надежда в плуването - 17-годишният Калоян Левтеров, постигна няколко силни резултата през миналата година. През август 2020-а стана първият българин с време под 2 минути на 200 м гръб, а през ноември постави национален рекорд с време 54,96 секунди на 100 м гръб на турнир в Бургас.

2020-а бе особено успешна и за 17-годишния Йосиф Миладинов, който влезе в историята на родното плуване, превръщайки се в първия с под 49 сек на 100 м свободен стил.

Иванов, който завърши на осмо място на световното първенство по плуване на 200 м бътерфлай през 2017 г. в Будапеща, е в САЩ и не е бил на лагер с националния ни тим.